11

EVDE BİRA YAPIMI, bira nasıl yapılır (resimli anlatım )

Bira hepinizin bildiği gibi su, malt, şerbetçiotu ve bira mayası ile yapılmaktadır.

Malt: Arpayı (3kg) bir leğende ıslatıyoruz, su arpanın hizasina kadar koyulacak ve oda sıcaklığında çimlenene kadar bekletiyoruz . Çimlenen arpaları suyunu süzerek kurutuyoruz iyice kuruduktan sonra düşük ısılı bir fırında 50 derece gibi kavuruyoruz.Buna malt deniyor.maltımızı mutfak robotunda öğütüp un haline getirip bir tülbente koyuyoruz tabiki tülbentin uçunu  bağlıyoruz.

Su:Bir kazanda 11 lt suyu kaynatıp 75 dereceye kadar soğmasını bekliyoruz.(derece önemli mutlaka bir derece bulun ) 75 derece olan suyumuza içinde malt bulunan tülbentimizi batırıp iyice karıştırıyoruz ve kazanın kapağını kapatıp yoğurt yapar gibi kazanı battaniye ile sarıyoruz ki soğumasın. 1saat kadar bekleyip maltımızı kazandan çıkarıp bir kevgire koyup üzerinden 2 lt su kaynatıp döküyoruzki içide kalan son şekeride alabilelim (tabiki kazanın üstüde ) iyice süzüldükten sonra maltın işi bitti.

bira1

Kazanımızı yine ateşe koyup kaynatıyoruz kaynama başlayınca yine tülbente koyduğumuz 30 gr şerbetçiotunu kazana daldırıp 1 saat kadar kaynatıyoruz artık şerbetçiotu maişenin içinden çıkarıp(Şerbetçiotu biranın acımsı tadını veren maddedir isterseniz kaynama sırasında her 15 dakikada bir maişenin tadına bakıp acılığına karar verebilirsiniz .) derin ve geniş soğuk su dolu bir leğene kazanımızı sokuyoruz. (maişenin hızlı bir şekilde oda sıcaklığına düşmesi gerekiyor.)

Artık maişemizi bir damacanaya koyup 30 gr kadar maya ile karıştırıp kapağını sıkıca kapatın kapağın ürerine bir delikle hortum takın bu hortumun diğer ucu su dolu bir şişeye sokulacak ve damacanadan çıkan gazlar aynı nargile gibi kabarcıklar cıkararak dışarı çıkacak fakat içeriye hava girmeyecek yani bu hava kilidi oluşturacak.Damacana oda sıcaklığında olmalı diğer şişeyi ise balkona koyun .Bu şekilde 15 gün bekleyecek.

site logo1

11 bira2

Bira mayasından bahseden sürü ile bilgi vardır aslında bira mayasıda normal evlerimizde kullandığımız mayalardan farklı değildir zaten pastör mayayı keşfedene kadar bira şarap ve diğer içkiler yine yapılıyordu yani üzüm veya arpadaki toz kir içinde bu bakteriler vardı insanlar mayalamadan bekletince kendiliğinden mayalanma oluyordu insanlar bunun mayalanma olduğunu bilmiyorlardı yani evlerimizde kullandığımız kuru maya veya yaş mayalarla bu işi yapabilirsiniz.

Şişeleme için yeteri kadar 1 lt lik pet gazoz şişelerini ve kapaklarını güzelce yıkayın 15 gün kadar beklettiğiniz genç biraya lt başına 5-6 gr yani 10 litre biramıza 50-60 gr şeker sıcak suda ertilerek bir kovaya konur damacananın dibine kadar değmeyecek bir hortumla sifonlanarak genç birayı kovaya boşatıyoruz damacananın dibinde tortular oluşmuştur bunları çekmeyelim.

Artık şekerimizde sifonlama sırasında kovanın içinde olduğundan iyice karışmıştır. Kovaya genç biranın tamamını boşalttıktan sonra hazırladığımız gazoz şişelerine biramızı dolduruyoruz üzerinden biraz boşluk bırakarak iyice kapatıyoruz.Son koyduğumuz şeker biranın gazlı olmasını sağlamaktadır şeker miktarını arttırırsak fazla gazlı olur cam şişelerde patlamaya sebeb olabilir.

Genç biralarımızı yatay şekilde koyarak 15 gün kadar bekletelim daha sonra buz dolabına alarak soğutup kendi imalatınız biraları içebilirsiniz. Şişelerin dibinde biraz tortu olabilir onun için bardakta içmenizi tavsiye ederim .

AFİYET OLSUN

( daha önceki bir yazımda rakı yapımınıda anlatmıştım ilgilenenler buradan bakabilir.)

 

 

“EVDE BİRA YAPIMI, bira nasıl yapılır (resimli anlatım )” üzerine 20 düşünce

    1. Merhaba Gizem, aktardan alacağın malzemeler işine yaramayacaktır. Bira malzemesi satan yerlerden tedarik edebilirsin. İnternette google araması ile malzeme satan siteleri bulmak çok kolay.

      Kolay gelsin.

  1. ben bugün yaptım şu saatde de fermantasyona girmiş durumda, deneme amaçlı yaptım. 1 kg arpa (malta dönüştürdüm) 25 gr şerbetçi otu ve maya 10 gram beni endişelendiren mayanın miktarı fazla mı olmuş ?

  2. Ben 13 lt malt karışımına kattılan 30 gr mayayı anlayamadım şarapta 20 lt şıraya 5gr maya katılır.Fazla maya kokuya ve hızlı fermantasyona neden olur ,fermantasyonun yavaş olması zengin tatların ortaya çıkması açısından uygun olmazmı.

    1. 8 -11 gr arası çeşitli bira mayaları kullanılır, pak maya ile hiç tecrübe etmedim bilemiyorum ne kadar kullanıldığını. Hidrometre ile ölçüm yapım yoğunlukla doğru orantılı bir şekilde kullanmak lazım aslında mayayı.

    1. carbon filtreden geçirebilirsin ama tavsiye etmem. Soğuk şoklama yapabilirsin en ideali budur. Çökertici maya kullana bilirsin sifonlama yapabilirsin dipteki tortuyu uyandırmadan başka kaba aktarıp oradan tekrar sifonlama yaparak dolum yapabilirsin.

  3. HEY MİLLET BEN YAPTIM. NEFİS OLDU. FABRİKA BİRASINDAN İYİ VE BOL KÖPÜKLÜ. AYNEN BAVYERA BİRASI GİBİ OLDU. KUZENLE KAFAYI ÇEKTİK. BUNDAN SONRA BİRAYI KESİNLİKLE BAKKALDAN ALMAM. BAKKAL BİRASINDAN PAHALIYA GELDİ AMA 3 KEZ YAPTIĞIMDA SADECE ŞERBETÇİOTU VE ARPALA PARA VERİCEĞİZ. ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM. HAKİKİ ARPA KULLANIRSANIZ BİR DAHA BAKKAL BİRASI ALMAZSINIZ. YAHU BİZ NEDEN BUNU ÖNCEDEN DÜŞÜNMEDİK YAHU.

Bir Cevap Yazın