KABUS GİBİ BİR YIL (2016) SONA ERDİ

gule-gule-2016-hosgeldin-2017Hiç kuşkusuz ki 2016 yılının kabus gibi bir yıl olduğu konusun da hemfikiriz. 2016’da en çok terör olayları ve mülteci sorunu ile mücadele edildi. Dünya ekonomisi daraldı, siyasi çekişmeler arttı. Arap baharı ile başlayan ve Ortadoğu da iç savaşa dönüşen süreç sonucunda milyonlarca insan evsiz, yurtsuz kaldı. Binlerce sivil insan öldü.

 

Aslında 2016yılını kötü geçeceği  Kuzey Kore’nin ‘Hidrojen Bombası Denedik’ açıklamasını Ocak ayının ilk günlerinde yapmasıyla ilk işaretini vermişti. Ortadoğu’nun Yangın Yeri Suriye’den kaçanlar arasında en çok da çocuklar mağdur oldu. Uzmanlar bu çocuklara kayıp nesil diye adlandırırken Türkiye’nin Bodrum sahiline vuran  Aylan bebek ile Avrupa ve dünya ilk kez vicdanları ile yüz yüze geldiler.

 

Uluslararası Af Örgütü’ne göre savaş sırasında her bir saatte 50 aile evlerini terk etti. Bu; Yunanistan, Portekiz ya da Belçika’nın nüfusuna eşit. 5.5 milyondan fazla kişi başka ülkelere göç etti. Resmi rakamlara göre 3 milyondan fazla mülteciye Türkiye kucak açtı.

 

Sadece 2016 yılın da Türkiye’de 20 yakın bombalı terör saldırısı oldu ve yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı ve sakat kaldı. Dünya ülkelerinin içinde en çok bombalı saldırı ve terör saldırısına uğrayan ülkelerin başını Türkiye çekiyor. Saldılar da binlerce insanını kaybeden Türkiye 15 Temmuz 2016’da tarihinde hiç beklenmedik bir terör saldırı ile karşı karşıya kalıyor. Bir grup vatan haini askerin Pensilvanya’dan aldığı emir ile ülke yönetimine ve demokrasiye yönelik darbe girişimine kalkıştı. Türk halkı darbeyi püskürttü ama saldırılarda 248 şehit, binlerce yaralı ve sakat kalan gaziler oldu.

 

Küresel Terör Fransa’yı ulusal gününde, hürriyet, eşitlik ve kardeşliği kutlarken vurdu… Nice’de, ülkenin en önemli ulusal bayramı 14 Temmuz Bastille Günü’nü kutlamaları sırasında bir kamyon kutlama yapan kalabalığın içine daldı. Saldırgan kamyonla 2 km boyunca kalabalık içerisinde ilerledi, önüne geleni ezdi ve silahla etrafa ateş açtı.

 

Paris Savcısı Francois Molins, saldırıda 10’u çocuk ve genç 84 kişinin hayatını kaybettiğini, 52’si ağır 202 yaralının olduğunu açıkladı.

 

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda 22 Mart’ta 2 ayrı patlama sesi duyuldu. Devlet televizyonu havalimanındaki patlamanın sebebinin intihar saldırısı olduğunu açıkladı, savcılık bu bilgiyi doğruladı. Belçika medyasından yansıyan bilgilere göre 34 can kaybı vardı.

 

Yılın son günlerinde bu defa Almanya’nın başkenti Berlin’den bir saldırı haberi geldi.  Almanya’nın başkenti Berlin’in turistik merkezlerinden Kurfuerstendamm’daki Noel pazarına giren çelik direk yüklü TIR, pazarın en yoğun olduğu saatlerde kalabalığın içine doğru girdi ve 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin ise yaralanmasına yol açtı.

 

Terörden 11 Eylül saldırılarından sonra ABD halkını sarsan bir terör saldırısı gerçekleşti. ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir kulübe silahlı saldırı düzenlendi. Orlando Valiliği, saldırıda 50 kişinin öldüğünü, 53 kişinin de yaralandığını açıkladı.

 

Dünyada 2016 da başka kötü olumsuz olaylarda çok oldu, dünyaya mal olmuş sanat, spor camiasından insanları kaybettik.

 

İnsanların doğal ortamından söküp getirdiği kutup ayısı Arturo, 30 mutsuz yılın ardından Hayvanat Bahçesinde Delirerek Öldü, İtalya’da Çin’de depremler oldu bir çok insan evsiz kaldı ve öldü, Matthew Kasırgası Haiti ve Amerika’da yüzlerce can aldı, final maçına giden Chapecoense takımının uçağı düştü 76 Kişi hayatını kaybetti, Pakistan’ın Başkenti İslamabad yakınlarında düşen uçakta 152 kişi öldü, Gana’da sahte ABD Büyükelçiliği açan Türklerin, yıllarca Afrikalıları dolandırdığı ortaya çıktı, bir devir daha kapandı Küba Devriminin Lideri Fidel Castro Aramızdan Ayrıldı, Bir efsane daha artık aramızda değil; Muhammed Ali Hayatını Kaybetti. Türkiye’de Giresun’da askeri helikopter düştü ve 7 kişi öldü, Adana Aladağ’da yurt yangınında çoğu çocuk 12 kişi öldü.

 

2016 yılının kapanmasına günler kala Ankara’da silahlı suikaste uğrayan Rus Büyükelçi Karlov yaşamını yitirdi ve yine aralarında dünyaca ünlü Kızıl Ordu Korosu‘nun üyelerinin de bulunduğu 92 kişi taşıyan askeri bir uçağın Karadeniz‘e düştü ve 68’i koro mensubu 93 kişi öldü.

 

Dünya genelindeki artan terör tehdidi ve bölgesel çatışmalar silah satışlarına da yansıdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), silah pazarının en iyi müşteri ve ihracatçı ülkelerini açıkladı. Rapora göre 6. sırada yer alan Türkiye’nin silah alımı, dünya toplam silah ticaretinin yüzde 3.4’üne tekabül ediyor diye açıklandı.

 

Türkiye sevdiklerini kaybetti:

 

Mustafa Koç hayatını kaybetti, Kamer Genç hayatını kaybetti, Oya Aydoğan hayatını kaybetti, Tanju Gürsu hayatını kaybetti, Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti, Naşide Göktürk hayatını kaybetti, Tarık Akan hayatını kaybetti, Gönül Ülkü Özcan, 85 yaşında hayatını kaybetti, Erdal Tosun trafik kazasında öldü.

 

Umut ile bakmak gelir içimden  yeni yıla, Ahmed Arif’in  Anadolu isimli şiirinde dediği gibi;

 

Öyle yıkma kendini,
Öyle mahzun, öyle garip…
Nerede olursan ol,
İçerde, dışarda, derste, sırada,
Yürü üstüne üstüne,
Tükür yüzüne celladın,
Fırsatçının, fesatçının, hayının…
Dayan kitap ile
Dayan iş ile.
Tırnak ile, diş ile,
Umut ile, sevda ile, düş ile
Dayan rüsva etme beni.”

 

Not: Bu yazıyı yazdığım günün akşamı Reina‘da yaşanan terör olayında 39 insan öldü ve bir çok da yaralımız var.

 

Fedai Çakır

31 Aralık 2016, İstanbul

 

Bir Cevap Yazın