mantar miseli yani tohum üretimi ve çoğaltma yöntemi

istiridye mantarı üretimi için size iyi bir strelize edilebilen ev ortamında nasıl tohum üretebiliriz bunu açıklamak isterim.
gereki malzemeler….
1-1 kg haşlanmış sogutulmuş suyundan tamamen arındırılmış buğday yada mikro dalga fırınında susuz yarım saat ısıtılmış buğday.
2- büyük süper market yada yöreye göre pazarlarda bulabilecegimiz (4-5 adeti bize yeterli) 100gr istiridye mantarı
3- 1 kavanoz saf su hazır 1 litreliği yada evlerimizde bulunan klimalarımızın suyunuda biriktirip kullanabiliriz iyi bir saf sudur.
4- aleminyum folyo
5- 1 adet eczanelerde bulunan enjektör (şırınga)
6- 6 adet konserve kavanozu ve kapakları
7- peyaz yağlı kağıt yada yağlı kaygan karton
8- bir adet kalın tarzda inşaat çivisi
9- biraz pamuk
10- yemek masalarında olan 1 adet yemek bıçağı yada bıçagın tersini kullanmak kaydıyla meyve bıçağıda olabilir.
11-eldiven (beyaz ameliyat eldivenleri ideal.başımıza saç v.s dökülmesine karşı galoş ve tertemiz bir elbise yada önlük tarzı giysi.

yapılış———-
öncelikle bu işi yapacagımız mutfak tezgahımızı çamaşır suyu ile dezenfekte edip havlu kagıt benzeri şeyle güzelce silip kurutun.
mantarlarımızı mümkün mertebe diplerine yakın yerlerde saplarını kesip mantarımızın şapkası yukarı kesik yeri yağlı kagıtımıza gelecek şekilde 4-5 adet kesip koyun.
2 gün bekleyin mantar sportları yada özü yağlı kağıtımıza dökülecek süzülecektir.bu öz yeterince aktıkdan sonra mantarları kaldırıp atın ve yağlı kağıtdaki mantar özünü yemek bıçagı ile ufak bir cam kaba alınız aleminyum folyo ile üstünü kapatın bunu buzdolabının (dondurucu olamayan )bir bölümünde 2 saat bekletin üremenin çogalması için bu önemli.daha sonra agzına aleminyum folyo sarılı saf suyumuza enjektörümüzle su alıp mantar özü bulunan cam kabımıza püskürtün unutmayın her yapacagımız tohumlama kavanozu için 1 enjektör su öze ekleyiniz.su ile mantar özünü iyce karıştırın yalnız bunu enjektörle suyu cekip püskürterek tekrar boşaltarak yapınız.herhangi bir yemek kaşık tahta v.s kesinlikle kullanmayınız.siterlize bir ortamı bozacak bir araç kullanmayın.
konserve kavanozlarımıza bugdaylarımızı koyalım üstleri 3-4 cm boşluk bırakacak şekilde doldurun .kapaklarının tam ortasına çivimizin yardımı ile havalandırma amaçlı birer delik açıp açılan deliği pamuk sokuşturun unutmayın koyacagınız pamuk gevşek olmalı ordan tohumlar az bir hava alımı yaparlar.daha sonra hazırladıgımız sport yani mantar özünden bir şırınga alın ve bu delikten ignesini sokun saga sola oynatarak.bunu kavanozdaki bugdayı üzerine ufak ufak püskürtün şırıngada kalanını kavanozun iç camına gelecek şekilde püskürtmeye devam edin ve işlemi bitiriniz.evett 15-20 gün kuluçka yayılma dönemi sabredildigi takdirde iyi bir sport tohumları elde edilmektedir.
uygulayacak arkadaşlara şimdiden başarılar..

1- nerede büyütebilirim—-
en iyi yerler evlerde bodrum sonra nemlenme olayı fazla olacagından banyo daha sonra balkondur.
2-yerdemi bulunduralım.—-
yerden en az 30-40 cm yukarda olmalı.mümkünse tavan yada üste monte olan demir boru cengel v.s aıslır böylece poşetin havada olması verim ve haşara açısından iyi olur.
3-besleyici madde v.s—–
mantar gelişimleri ve hijyen bakımından zirai ilaçlar mevcuttur.yalnız unutmayınki daha önceki makalemde  evde hobi tarzında mantar yetiştiriciligini tarif etmekte en basit ve en ilkel şekliyle yol gösterilmektedir.üretim verimliliği yada prosyonel bir tarzda ve çokça üretim için madi imkanlar gerekir.yoksa yapılan yatırım ve masrafa degmez..
4-sulamayı nasıl yapmalıyım—-
çiçek sular gibi sulama mantar yetiştiriciliginde yapılmaz.nemlendirme (fıs fıs )şeklinde yapmalı ekerken ve hasata yakın fısfıslama yöntemiyle nemlendirme yada sulama yapılır.kesiinlikle su birikecek şekilde yapılmaz..(cam sillerin fısfısları idealdir.) not:(kuluçka döneminde fısfıs yada nemlendirme yapılmaz.)
5-samandan arpa sapından v.s kompost:—–
bu kompost (mantarın gübresi ) kültür mantarı ve istiridye mantarı için kullanılır verimlidir fakat teknolojik imkanlar dahilinde yani kısacası elimizle kolay kolay yapılamıyacak bunu barındırma ve yapım aşaması makina araç gereç az anlıyanlar için yazıyorum (kompost hazırlık evresi için 15 gün çeşitli işlemlerden gecer bu işlemler yoruxu ve yer gerektiren evlerde yada şehirlerde yapımı kolay olmayan toknolojik makine gereksimi olan pastörüze ve buhar makineleri ı vs.gibi ) masraflı olup hobi üreticilerine tavsiye edilmez.
6 aydınlatma—-
ürün ekimini yapıb kuluçka dönemi bitene kadar aydınlatma kullanmayınız mantarın gelişiminde karanlık nem ve serinlik önemli bir etkendir.hasada yakın ve hasat zamanı aydınlatma kullanılır.
7 jiletle kesikleri hangi sıklıkta atmamız gerekiyor—-
bodrumda yapacaksanız beyaz poşet tercih ediniz kuluçka döneminde mantarların nerden fışkıracagını göreceksiniz oralara mantarlara zatar vermeden artı (+) şeklinde kesikler koyunuz.siyah poşet kullanıcılarına tavsiyem elmas seklinde poşete delikler açın.poşetin yanlarından 15-20 cm ara ile + şeklinde uygulayın.
bu uygulamayı yapacak tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

“mantar miseli yani tohum üretimi ve çoğaltma yöntemi” üzerine 2 düşünce

Bir Cevap Yazın