EVDE İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİMİ,evde mantar nasıl üretilir (resimli anlatım )

Evimizde organik ve besleyici olan istiridye mantarını (kayın veya kavak mantarıda denmektedir. ) çok ucuz maliyete üretebiliriz.

MALZEMELER

  • Ağaç talaşı (10 kg )
  • Misel (250 gr )
  • Battal boy kalın çöp peşeti (siyah )

Misel mantar tohumuna verilen isimdir  , internetten istiridye miseli adı ile temin edebilirsiniz.

Talaşımızı çöp poşetinin dibine kalınca bir tabaka olarak serelim ve ıslatalım. (kalınlığı 10 cm gibi olabilir)

Üzerine ince bir tabaka miseli yayalım tekrar talaşla kapatalım fakat bu sefer ince bir tabaka olsun bu talaşıda nemlendirerek üzerine yeniden misel yayıyoruz aynı börek yapar gibi 5 cm lik talaş tabakası üstüne ince bir tabaka misel bu şekilde bütün talaşımızı  tabiki her seferinde nemlendirerek bitiriyoruz en üstte yine talaş kalacak şekilde poşetimizin ağzını bağlıyoruz.

Nemlendirmek için cam sil kutusunu su ile doldurarak kulanabiliriz.

Bu hazırladığımız poşeti kapalı bir balkonumuz varsa oraya eğer yoksa banyoda bir kenara koyup 20 gün dokunmadan ve ağızını açmadan bekletiyoruz, bulunduğu ortam 15 -20 derece olmalıdır.

20 gün sonunda poşetimizin yanlarından temiz bir jilet  ile delikler açıyoruz 30 günü geçtikten sonra bu deliklerden mantarlar çıkmaya başlayacaktır siz olgunlaşan mantarları topladıkça yenileri çıkacak ve 3 ay boyunca verim alacaksınız. Sadece yapmanız gereken talaş kurumaya başlayınca açtığımız deliklerden talaşı ıslatmak .

Tahmini üç ay sonunda bu poşetteki talaşın iş bitmiş olcak onu atıp yeniden yapmanız gerekiyor.

mantar miseli üretimini buradan inceleyebilirsiniz

( Diğer bir yazımda misel çoğaltmayı paylaştım yazıma buradan ulaşabilirsiniz.)

istiridye istiridye2 bilgblog.com

“EVDE İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİMİ,evde mantar nasıl üretilir (resimli anlatım )” üzerine 41 düşünce

  1. sorularımız için telefon numarası olsaydı güzel olurdu.talaşları önce ıslatıp suyu süzüldükten sonra koysakta olur mu spreyle uğraşmak yerine..birde zifiri karanlık olmak zorundamı?aydınlıkta yetiştiremezmiyiz

  2. merhaba bu talaşla yapılan da kaynatıp pastörize etmek gereklimi ben samanla denedim de yazınızda sadece nemlendirilmesi yönünde bilgi vermişsiniz. eğer talaşla olanda pastorizasyon yapılmıyorsa bende talaşa geçeyim. ben saman ve kepek karışımı denedim.

    1. kaynatmaya gerek yok, ama unutmayın herkez aynı hatayı yapıyor kayın veya meşe talaşı olacak marangozdan gidip talaş alırsanız genelde suntalem , mdf talaşı oluyor.

  3. Ben 9. sınıf öğrencisiyim bunu Kimya öğretmenim ödev olarak verdi. Miseli daha kolay nereden bulabilirm internetten alışveriş yapmayı sevmiyorum da. Bir de Çok mu karanlık olmalı?

  4. ben de yetiştirmek istiyorum siyah çöp poşeti olacak onun dışında başka bişeyde yetiştirsek olmazmı mesela plastik kasa veya karton ne bileyim ben ekmek isterim çok ekmek isterim sizde tohumunuda istesek yollarmısınız

  5. Her talaş olmuyomu meşemi olacak. Birde kuzu göbe dedimiz mantar yetiştirilebiliyomu höbelende deriz kimi höbekder kimi kuzu kula der aynı çam kozana benzer nisanda çıkar acaba buda yetiştiriliyomu

  6. Istırıtye mantarlarım buyume donemınde bır noktada durdu foto gonderımı yapabılırım bana yardımcı olabırmısınız teşekkür ederim şimdiden kolay gelsın

  7. arkadaşlar sorularınıza bilgim dahilince kısa cevap yazacagım burdan okursunuz.
    1- nerde büyütebilirim—-
    en iyi yerler evlerde bodrum sonra nemlenme olayı fazla olacagından banyo daha sonra balkondur.
    2-yerdemi bulunduralım.—-
    yerden en az 30-40 cm yukarda olmalı.mümkünse tavan yada üste monte olan demir boru cengel v.s aıslır böylece poşetin havada olması verim ve haşara açısından iyi olur.
    3-besleyici madde v.s—–
    mantar gelişimleri ve hijyen bakımından zirai ilaçlar mevcuttur.yalnız unutmayınki cihat arkadaşımız evde hobi tarzında mantar yetiştiriciligini tarif etmekte en basit ve en ilkel şekliyle yol göstermektedir.üretim verimliliği yada prosyonel bir tarzda ve çokça üretim için madi imkanlar gerekir.yoksa yapılan yatırım ve masrafa degmez..
    4-sulamayı nasıl yapmalıyım—-
    çiçek sular gibi sulama mantar yetiştiriciliginde yapılmaz.nemlendirme (fıs fıs )şeklinde yapmalı ekerken ve hasata yakın fısfıslama yöntemiyle nemlendirme yada sulama yapılır.kesiinlikle su birikecek şekilde yapılmaz..(cam sillerin fısfısları idealdir.) not:(kuluçka döneminde fısfıs yada nemlendirme yapılmaz.)
    5-samandan arpa sapından v.s kompost:—–
    bu kompost (mantarın gübresi ) kültür mantarı ve istiridye mantarı için kullanılır verimlidir fakat teknolojik imkanlar dahilinde yani kısacası elimizle kolay kolay yapılamıyacak bunu barındırma ve yapım aşaması makina araç gereç az anlıyanlar için yazıyorum (kompost hazırlık evresi için 15 gün çeşitli işlemlerden gecer bu işlemler yoruxu ve yer gerektiren evlerde yada şehirlerde yapımı kolay olmayan toknolojik makine gereksimi olan pastörüze ve buhar makineleri ı vs.gibi ) masraflı olup hobi üreticilerine tavsiye edilmez.
    6 aydınlatma—-
    ürün ekimini yapıb kuluçka dönemi bitene kadar aydınlatma kullanmayınız mantarın gelişiminde karanlık nem ve serinlik önemli bir etkendir.hasada yakın ve hasat zamanı aydınlatma kullanılır.
    7 jiletle kesikleri hangi sıklıkta atmamız gerekiyor—-
    bodrumda yapacaksanız beyaz poşet tercih ediniz kuluçka döneminde mantarların nerden fışkıracagını göreceksiniz oralara mantarlara zatar vermeden artı (+) şeklinde kesikler koyunuz.siyah poşet kullanıcılarına tavsiyem elmas seklinde poşete delikler açın.poşetin yanlarından 15-20 cm ara ile + şeklinde uygulayın.
    şahsım adına böyle bir konuda bilgi paylaşımı yapıb insanları doğru ve güzel bir yöne teşvik eden cihat arkadaşımızıda tebrik ve teşekkür ederim.
    bu uygulamayı yapacak tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

    1. Üretmeye çalıştığımız mantar için yanlış koşullar sağlandığında her hangi bir tehlike oluşturur mu ? Misal veriyorum, fazla sulamadan dolayı zehirli mantar oluşması.. Veya ne biliyim ortamdan dolayı her hangi bir zarar oluşturacak şekle gelmesi.Bunlar öyle herhangi bir örnek, Umarım anlatabilmişimdir, cevaplarsanız çok sevinirim.

  8. Anlatıma göre gayet basit bir iş gibi duruyor, 22 yaşındayım kpss hazırlanmaya çalışıyorum. Küçük bir kiler var, evde ne yapabilirim derken bunu gördüm. İnşallah bir an önce başlar ve başarılı olurum. Çok teşekkür ederim.. :)

  9. Söylediginiz gibi herşeyi yaptım 25 gün oldu hiç kıpırdama yok tohumlar deliklerden gördügüm kadarıyla aynı duruyor acaba normalmi yoksa tohumda bir sıkıntımı var

  10. Bazi arkadaslar gelisim asamasinda hic gelisme olmuyor ya da gelisme cok yavas demisler. Bunu cozmek icin.
    1.Kompost dedigimiz yetistirme torbalarinin cok islak olmamasina.
    2.Kompostu hazirlarken hijyene.(mesela kompost posetlerinin deliklerini acarken igne steril olmali)
    3.misel kompost(tohum-saman) dengesine.
    Dikkat etmelisiniz.

Bir Cevap Yazın