MANTAR MİSELİ NASIL ÇOĞALTILIR, istiridye miseli nasıl arttırılır.

Evde istiridye miseli yapımını daha önceki yazımda paylaşmıştım bu konudaki yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Evde mantar üretmek için ilk seferde miseli dışarıdan satın almanız gerekmekte idi şimdi ise size aldığınız miseli nasıl çoğaltacağınızı anlatmak istiyorum, böylece artık misel için tekrar bir ödeme yapmanız gerekmeyecektir.

MİSEL ÇOĞALTMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • İki kiloluk şeffaf poşet
  • 1 kg buğday
  • 100 gr misel

Buğdayımızı bütün çöplerini ayıklayarak haşlıyoruz , haşlanan buğdayımızı soğutuyoruz ve elimizden geldiğince suyundan arındırıyoruz.

Haşlana buğdayımızı 5 e bölüp 1 paçasını poşetimizin alt kısmına yayıp üstüne kenarlara gelecek şekilde 25 gr misel koyup üstüne tekrar buğdayın ayırdığımız  ikinci kısmını poşete serin üstüne yine kenarlara gelecek şekilde 25 gr miseli dizin bu işlemi en üstte buğday kalacak gibi bitirin.

Dizilim alttaki gibi olacak

  1. 200 gr buğday
  2. 25 gr misel
  3. 200 gr buğday
  4. 25 gr misel
  5. 200 gr buğday
  6. 25 gr misel
  7. 200 gr buğday
  8. 25 gr misel
  9. 200 gr buğday

Poşetin ağazını iyice bağlayın altından ve yanlarından temiz bir toplu iğne ile altından 5 delik ,4 yanıdanda 4 er delik olacak gibi delin bir yoğurt kabının içine iki üç kat kağıt havlu serip bu poşeti bunun içine koyun 20 -25 derece oda sıcaklığında 10- 15 gün durunca poşetin içindeki buğgayların beyazladığını göreceksiniz artık bu poşetteki buğdaylarda misel olmuştur bunlarla daha önceki yazımdaki gibi istiridye mantarı yetiştirebilirsiniz .

mantar miseli üretimini buradan inceleyebilirsiniz

“MANTAR MİSELİ NASIL ÇOĞALTILIR, istiridye miseli nasıl arttırılır.” üzerine 17 düşünce

      1. merhaba iyi calismalar. evde istiridye mantari yetismek istiyorum ve bulundugum yerde misel bulmam zor gibi. ebay den baktigimda kilo kilo yerine 10 gr 20 gr gibi bulabildim. misel cogaltma islemini yukarida vermis oldugunuz tarife gore orantilayarak ve bir kac kere tekrar etmek suretiyle elimdeki miselin oranini artirsam olurmu. ayrica son bir soru daha. bu istiridye mantarlarinin yetistirildigi ortamin havalandirma sisteminin olmasi sartmi yoksa arada sirada kapisini acarak havalandirsam yeterli olurmu. tesekkurler

  1. hayırlı günler ben emekliyim bahçem ve 40 metre müsait boş odam var istirid mantarı hobi olarak üretebilirmiyim şu an yurt dışındayım mayısta türkiyede olacam sizden destek bekliyorum şimdiden teşekür ederim selamlar
    not telefonunuzu verirseniz ararım selamlar

  2. misel yani tohum gelişimi ve çoğaltma yöntemi—–
    istiridye mantarı üretimi için size iyi bir strelize edilebilen ev ortamında nasıl tohum üretebiliriz bunu açıklamak isterim.
    gereki malzemeler….
    1-1 kg haşlanmış sogutulmuş suyundan tamamen arındırılmış buğday yada mikro dalga fırınında susuz yarım saat ısıtılmış buğday.
    2- büyük süper market yada yöreye göre pazarlarda bulabilecegimiz (4-5 adeti bize yeterli) 100gr istiridye mantarı
    3- 1 kavanoz saf su hazır 1 litreliği yada evlerimizde bulunan klimalarımızın suyunuda biriktirip kullanabiliriz iyi bir saf sudur.
    4- aleminyum folyo
    5- 1 adet eczanelerde bulunan enjektör (şırınga)
    6- 6 adet konserve kavanozu ve kapakları
    7- peyaz yağlı kağıt yada yağlı kaygan karton
    8- bir adet kalın tarzda inşaat çivisi
    9- biraz pamuk
    10- yemek masalarında olan 1 adet yemek bıçağı yada bıçagın tersini kullanmak kaydıyla meyve bıçağıda olabilir.
    11-eldiven (beyaz ameliyat eldivenleri ideal.başımıza saç v.s dökülmesine karşı galoş ve tertemiz bir elbise yada önlük tarzı giysi.

    yapılış———-
    öncelikle bu işi yapacagımız mutfak tezgahımızı çamaşır suyu ile dezenfekte edip havlu kagıt benzeri şeyle güzelce silip kurutun.
    mantarlarımızı mümkün mertebe diplerine yakın yerlerde saplarını kesip mantarımızın şapkası yukarı kesik yeri yağlı kagıtımıza gelecek şekilde 4-5 adet kesip koyun.
    2 gün bekleyin mantar sportları yada özü yağlı kağıtımıza dökülecek süzülecektir.bu öz yeterince aktıkdan sonra mantarları kaldırıp atın ve yağlı kağıtdaki mantar özünü yemek bıçagı ile ufak bir cam kaba alınız aleminyum folyo ile üstünü kapatın bunu buzdolabının (dondurucu olamayan )bir bölümünde 2 saat bekletin üremenin çogalması için bu önemli.daha sonra agzına aleminyum folyo sarılı saf suyumuza enjektörümüzle su alıp mantar özü bulunan cam kabımıza püskürtün unutmayın her yapacagımız tohumlama kavanozu için 1 enjektör su öze ekleyiniz.su ile mantar özünü iyce karıştırın yalnız bunu enjektörle suyu cekip püskürterek tekrar boşaltarak yapınız.herhangi bir yemek kaşık tahta v.s kesinlikle kullanmayınız.siterlize bir ortamı bozacak bir araç kullanmayın.
    konserve kavanozlarımıza bugdaylarımızı koyalım üstleri 3-4 cm boşluk bırakacak şekilde doldurun .kapaklarının tam ortasına çivimizin yardımı ile havalandırma amaçlı birer delik açıp açılan deliği pamuk sokuşturun unutmayın koyacagınız pamuk gevşek olmalı ordan tohumlar az bir hava alımı yaparlar.daha sonra hazırladıgımız sport yani mantar özünden bir şırınga alın ve bu delikten ignesini sokun saga sola oynatarak.bunu kavanozdaki bugdayı üzerine ufak ufak püskürtün şırıngada kalanını kavanozun iç camına gelecek şekilde püskürtmeye devam edin ve işlemi bitiriniz.evett 15-20 gün kuluçka yayılma dönemi sabredildigi takdirde iyi bir sport tohumları elde edilmektedir.
    uygulayacak arkadaşlara şimdiden başarılar..

  3. evde bebek var ve bende mantarı evde yetişip denemek istiyorum bebeğe zararı olurmu ve diyelim aktif satışa başlansa pazarı nasıl ayarlanabilir.cvplarsanız sevinirim şimdiden tşkler

Bir Cevap Yazın