rakı

EVDE RAKI NASIL YAPILIR Evde Rakı yapımı (resimli anlatım)

Evet evde rakı yapmak mümkün son  10 – 15 senedir akp iktidarı bize tütün sarmayı öğretti şimdi sıra rakıya geldi.

Evde rakı imalatı dediğimizde sahte rakı olayları aklınıza gelebilir ama yapımını anlatınca bununla sahte rakının alakası olmadığını anlayacaksınız.

Yaptığımız rakı eskilerin yaptığı gibi sadece üzüm , şeker ve anason kulanılarak yapılır dışarıdan alkol takviyesi yoktur.

Ölçülerimizi 19 litrelik su damacanasını baz alarak veriyoruz.

GEREKLİ OLAN MALZEMELERE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

www.yedi7.com

İlk önce daha basit bir tarifle başlayacağım 

Rakı yapımını ilk aşaması maişe hazırlanmasıdır  bunun için basit yöntemde gerekli olan malzemeler :

1 – 3,5 kg toz şeker

2 – 1 kg Üzüm pekmezi

3 – 30 gr maya

4 – Anason uçucu yağı veya Anason tohumu

5 – Üzüm aroması

6 – Alkolmetre

7 – Damıtma kovası

8 – Meşe cipsi ( isteğe bağlı olarak altın seri yapmak için )

9 – Derece ( 110 dereceye kadar ölçebilen )

Bu şıklarda ilk üçü hemen gerekli diğer maddeler 20 gün içinde tamamlanabilir.

MALZEMELERİ BURADAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ

https://yedi7.com

site logo1

Şekerimizi bir tencerede su ile karıştırıp kaynatarak şurup yapıyoruz ve kaynamış olan bu şurubu 19 litrelik damacanaya döküyoruz , üzüm pekmezini de damacanaya döktükten sonra dinlenmiş su veya iyi su ile damacanayı tam doldurmayacak şekilde yani damacananın boğazının 10 – 15 cm altına kadar dolduruyoruz. Eğer ağzına kadar doldurursak maya ilavesinden sonra  oluşacak gazlar sebebi ile taşma olur.

Maişe hazırlama işi bu kadar şimdi yapılması gereken damacananın kapağını  kapatılıp iyice çalkalamak su sıcaklığı azaldıktan sonra ( 35 derecenin altında olması gerekiyor ) mayamızı damacanaya döküyoruz.

Daha önce hazırladığımız delinmiş ve hava sızdırmayacak şekilde kapağa monte edilmiş hortumlu kapağımızı kapatıp hortumun diğer ucunu su dolu bir şişeye sokuyor ve böylece 15 – 20 günlük fermantasyon işlemi  başlamış oluyor.  ( Hortumun damacanadaki uçu maişenin içine girmeyecek .)

(dışarıdaki şişeden kabarcık çıkmadığı zaman işlem tamamdır.)

Fermantasyon esnasında damacana kesinlikle hava [ oksijen] almamalı . Oksijen etil alkolü asetik asit e [sirke] dönüştürür.

Kabaca 4800 gram şekerden 2400 gram % 96 lık etilalkol [3litre) elde edilmesi gerekir bu da % 45 lik 6 litre etilalkol demektir. Fermantasyon erken bitirilirse henüz alkole dönüşmemiş şeker var demektir 19 litre suya en fazla 4,5 kg şeker eklenmeli  .Fazladan eklenecek şekerin alkole dönüşmesi mümkün değildir. Maişedeki alkol oranı en fazla hacimce % 12 olabilir.Bakteriler ,yani maya daha yüksek oranda yaşamazlar.

11

Şimdi ikinci ve daha zor olan tarife geçelim

2,5 kg kuru üzüm alıyoruz şeker oranı yüksek olanından olması gerekiyor yani en tatlisını bulacağız, kuru üzümü mutfak robotunda macun kıvamına getiriyoruz. Bu işleme başlamadan evvel kuru üzümleri bir tencerede suya koyup 3 saat bekleyin çünkü direk mutfak robotuna koyarsanız  çok zorlanıyor, robotu yakabilirsiniz.

2 kg şeker alıp yumuşak kireçsiz içme suyu ile bir tencerede şurup yapıyoruz.(yani 2kg şekeri tencereye koyun üstüne su ilave edin karıştırarak kaynatın. )

Kuru üzüm macunu ile surubu karştırın,tercihen yarım kilo üzüm pekmezide ilave edebilirsiniz biraz soğusun 25 dercenin üzerinde olmasın (çünkü maya 30 dereceden sonra ölebilir) 30 gr mayayı, bu karışıma ekleyin.

Bu karışım damacanaya koyup üstünü yumuşak kireçsiz içme suyu ile damacananın boğaz izasının biraz (15 cm ) altına kadar tamamlayın.

Kapagını kapatıp 5 dakika kadar çalkalayın ,bidonun kapağını hotum girecek kadar delin buradan suya değmeyecek şekilde bir hortum sokun hortumun diğer ucunu dışarı çıkartın (artık doğramayımı delesiniz yoksa duvarımı bilemem)  ucu mutlaka dışarıda olsun ve su dolu bir şişenin içine sokun   çünkü reaksiyon sırasında çıkan gazlar bu şişedeki suyun içinde kabarcıklar çıkaracak (nargile gibi)  sizde etkileşimin devam ettiğini anlayacaksınız . Damacananın içeride olmasının sebebi oda sıcaklığında mayalanma daha iyi olur.( ortalama 25 derece.)

Bu şekilde en az 15 gün en fazla 21 günde mayalanması gerekiyor.(dışarıdaki şişeden kabarcık çıkmadığı zaman işlem tamamdır.)

11 bira2

Rakı üretimi

Fermantasyon bittikten sonra damacanadaki maişe çalkalanmadan bir hortum yardımı ile başka bir kaba alınır dibindeki tortuyu almayın.(hortumu maişenin içine sokun dibinden 3cm yukarıda kalsın öbür ucunu yeni kaba sokun yeni kap damacanadan daha alçakta olacak , damacanaya hava kaçırmayacak şekilde üfleyin maişe yeni kaba akmaya başlayınca üflemeyi bırakın ama dibini almayın dökün.)

Damıtma için genelde herkez düdüklü tencere kullanıyor. Tencerenin kapağında bir delik açılıyor buraya bakır bir boru kaynatılıyor.İmbik yapımına buradan bakabilirsiniz.

Damıtmanın nasıl yapılması gerektiğine de buradan inceleyin.

düdüklü

Bakır boru 3 metre civarı olacak tencereden 50 cm ileriye bir derece sabitleyin ,1 metreden sonrasını helezon yapıp bir kovaya sokun öbür ucunuda kovadan delik açıp çıkartın bu deliğin etrafını su kaçırmayacak şekilde silikonlayın .

Artık 1. damıtıma başlayabiliriz,düdüklü tencerenin 4/3 sini maişe ile doldurun, kovanın içine soğuk su ve buz doldurun,tencereyi sıkıca kapatıp altını yakın sıcaklık 78.5 -79 dereceye gelince ateşi biraz kısın .Düdüklü tencerenin büyüklüğüne göre 2 veya üç seferde hazırladğımız maişeyi bitiririz

Birinci damıtımdan sonra çıkan alkol mutemelen 40- 50 derece olacaktır, bu çıkan sumaya  2 yemek kaşığı iyotsuz tuz ılave ediyoruz, tekrar damıtıyoruz ,damlama başlıyınca ilk çıkan bir çay bardağı alkolü dökün geri kalan alkolü alın. 95 derece sıcaklıktan sonra artık bırakın. ( Unutmayın kısık ateşte olması alkolun derecesinin yüksek olmasını sağlar ne kadar az ateş o kadar çok ateş suyu) .

Burda iki ayrı yol seçebilirsiniz,

1 – Elde ettiğiniz sumayı % 45 – %50 dereceye düşürüp litre başına 0,80 veya 1 ml anason uçucu yağı  ve yine litre başı 6 gr şeker eriterek ilave edip ,rakınızı dinlenmeye bırakabilirsiniz .

2 – Yok kardeşim ben göbek rakısı yapacağım deyip yazının devamını okuyabilirsiniz.

Anasonlama

Bu damıtımda çıkan alkol %85 civarındadır ( Alkolmetreyi alkolün içine koyuyoruz alkol sıcak olmayacak 20 derece gibi bir sıcaklıkta alkolmetre doğru ölçebilir) Sumayı %45 e düşürecek miktarda suyu hesaplayıp bu suyun içine çıkacak % 45 lik rakını litresine göre anason tohumu  atın ve bir gece bekletin. ( Tahmini olarak her litre için 80 gr anason tohumu gerekir bir su bardağını tepeleme doldurursanız hemen hemen 80 gr oluyor. ).

( Örnek hesap: ikinci damıtımdan çıkan %85 lik 3 litre sumamız olsun bunun içinde  3 x 85 = 255 / 100 = 2,55  litre saf alkol vardır bunu % 50 yapmak için   toplamda 2,55 x 2 = 5,1 litreye tamamlamamız gerekli, elimizde 3 litre olduğuna göre 5,1 – 3 =  2,1 litre su ilave etmemiz gerekiyor.

Bu hesaba göre 2,1 litre suya 5,1 x 80 gr anason tohumu = 400 gr atıp bekleteceğiz. )

Artık sıra 3. damıtıma geldi tekrar hazırladığımız anason tohumlu tencereye ikinci damıtımdan çıkan alkolü karıştırıyoruz ve damıtmaya başlıyoruz. soğutma kovasınada soğuksu ve buz tamamlayın çünkü soğutma suyu ısınırsa rakı buhar olur gider.

Ateşi açın damlama başlayınca biraz kısın ilk gelen 750 ml alkolü ayırın çünkü bunda alkol fazla  anason az vardır, sondanda 250 gr ayırmanız gerekiyor oda alkolü düşük çiğ anason kokar ,aradaki aldığımız alkol kaliteli göbek rakısı denilen kısımdır. Aldığınız alkolleri bir daha rakı yapacağınız zaman 1. damıtımdan sonra aldığınız alkole karıştırabilirsiniz.(yine 95 derceden sonra almayı kesiyoruz.)

Aradan aldığınız rakıyı yine alkolmetre yardımı ile su ilave ederek  %45 alkol seviyesine düşürün, unutmayın rakı sıcakken alkolmetre doğru ölçmez. Sıcaklık 20 derece olsun.

Eğer ben bu kadar uğraşamam göbek rakısıda olmayı versin derseniz  2 . damıtımda çıkan alkolü % 45 veya % 50 ye düşürüp anason uçucu yağı ilave edebilirsiniz. Yağın gerçek anason yağı olduğundan emin olun piyasada anason yağı diye satılan yağlar aslında anason uçucu yağı değildir.

ANASON UÇUCU YAĞINI BURADAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ

https://yedi7.com

site logo1

Daha bitmedi yarım çay bardağı suya litre başı 6 gr kadar  şeker koyup karıştırın ve ısıtın kaynatmaya gerek yok ( bir küp şeker 3 gr dır.) ,şeker eridiği zaman bunuda rakıya ilave edin şu anda 2,5-3 lt arası rakımız var ama bunu şişeye koyup 20 gün dinlendirin 20 gün sonra içebilirsiniz.

NOT: Bu rakı tekelden aldığınız rakılar gibi değildir hem kaliteli hemde üzüm tadı ve kokusu vardır ilk zamanlar tad farkından dolayı garip gelebilir bunun sebebi rakı fabrikaları üzüm yokken veya pahalı iken sadece şeker ile hatta şekerpancarı küspesi ile rakı yapıyorlarmış tad farkı olmasın diye 1. damıtımdan sonra filitreden geçiriyorlarmış sizde isterseniz 1. damıtımdan sonra aktif karbon alarak filitre yapabilirsiniz nasıl yapıldığını buradan görebilirsiniz, ama anasonlama işleminden sonra filitre yapmayın o zaman ne anason kalır nede beyazlama.

( başka bir yazımda bira yapımınıda yazdım ilgilenenler buradan faydalanabilir.)

Afiyet olsun


“EVDE RAKI NASIL YAPILIR Evde Rakı yapımı (resimli anlatım)” üzerine 182 düşünce

    1. anason fazla gelmiş olabilir veya filtreden geçirmediysen kuru üzümün yağından olabilir ben flitreden geçirmiyorum 45 dereceye düşünce buz dolabında hafif beyazlıyor o yüzden 50 dereceye ayarlıyorum

      1. hocam ben daha önce anasonu ev aleti olan kahve öğütme makinası ile yapmıştım. ancak anason yağından yapanları duydum, bilginiz varsa 19 lt. lik bir damacanadan çıkan alkol için ( ortalama 2.5-3 litre civarı oluyor, ne kadar anason yağı kullanmam lazım ve bunu en son damıtmadamı kullanmam lazım, yani alkolün yüksek derecede rakı olduğu zamandamı.

      2. Ben mayalama yaptım ama mayalamanın güneş gören ortamdamı yoksa gölgedemi yapılması gerektigini bir türlü bilemedim acaba bir farklılık yaratırmı mayalamada.cevaplarsanız cok sevinirim.yeni başladım rakı mayalamaya.

    2. rakıya anason yağı katanlar rakı dolapda beyazlamaması icin katığın anason yağının yarısı kadar gılaserin yağı katacaksınız o zaman beyazlamıyormuş bir sitede okudum ben daha yeni başlıyorum

  1. merhaba ben pıyasdan 10lıra cıvarında 30ml anason yagı aldım. Ama rakıda anasondan cok bır yag kokusu gelıyor. Anason esansı kullanmamı onerdıler. Sız bu anason ısını nasıl yapıyorsunuz nereden temın edebılırım hangı markayı almalıyım.

    1. Ben anason yağı kullanmıyorum o yağlara pek güven olmuyor elde ettiğim sumaya anason tohumu koyup 3 – 4 saat bekledikten sonra son damıtımı yapıyorum, zaten yazımdada açıklaması var.

    1. hayır şart değil ben geçirmiyorum, fakat ilk zamanlar tad farklı geleceği için tavsiye ediyorlar ama ben kendi rakımın tadını daha çok seviyorum.Hatta dün normal bir rakı içtim tadı çok yavan geldi yani tatsızdı.

        1. Olabilir ama bir süre sonra kendiliğinizden almak isteyeceksiniz. Çünkü önce gelen anasonsuz bölüm rakının kokusunu ,sonda gelen anasonu bol kısım rakının tadını bozuyor onu almazsanız içindeki alkole yazık olacak alıp ayırırsanız hiç olmazsa bir daha ki sefere daha çok alkolünüz olmuş olacak.

          1. verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.

    2. üstad sadece toz seker ve maya kullanarak rakımı urettim 2 sefer damıttım %90 saflığa ulaştım ve %43 e kadar seyrelttim ve gayet berrak olan alkol seyreltince anason kullanmadığım halde rengi bulanıklasti tükettiğimde işe isal yaptı sizce neyden kaynaklana bilir ?

    1. Bence sonunu aldın o yüzden oluyor zaten son gelen damlara tatınca anasonlu su ,almaya gerek yok rakıyı bu kirletiyor tekrar kısık ateşte damıt son kısmı alma veya göbeğe karıştırma.

  2. pardon çok özür dileyerek bir sorum daha olacak bu anasonlamayı yapmayıp sonunda çıkan alkole anason yağı ilave etsek olurmu 80c 1 litre alkole ne kadar anason yağı ileve edilmelidir.

    1. İlk önce 45 dereceye düşürüp litre başına 1 ml yağ koyman gerekir yanlız piyasada anason yağı diye satılan yağlar rakıya uygun değil uygun olanını bulman gerekir

  3. slm yine ben yine birsoru daha anason tohumunu öğütüp öğlemi karıştırıyoruz yoksa aktarlardan aldığımız gibi karıştırıyormuyuz.teşekkürler

    1. Anason tohumunu öğütüp bir tülbente koy yice bağla 45 dereceye inceltiğin sumanın içine koyup 3-4 saat bekle .Aslında yazımda yazmayı unutuğum bir şeyide ilave edeyim ,ateşe koymadan evvel paslamaz telten bir üç ayak yap anasonlu tülbenti tencerenin içine koyduğun üç ayagın üzerine koy ama çokı yüksek olmasın yani sumanın içinde kalsın, böylece anason tencerenin dibinde ateşe en yakın yerde olmaz ve yanıp kötü koku bırakmaz.

    1. galiba siz son kesti bolumunu tam ayarlayamamissiniz rakiniz o yuzden beyaz oluyor icine su buhari damitmissiniz oranla soyledir raki ustu%3.5 raki ortasi%80 raki kuyrugu{son kesti}%16.5 RAKI USTU COPE GIDER raki ortasi bize lazim raki kuyrugunu saklayip bidaki sefere damitma kabina ekleriz.

  4. eyvallah yapinca paylasicam ben süt bidonu kullanıyorum 40 lt aliyo üstüne kapak ve bakır boru taktım ilgilenen varsa tavsiye daha kolay ve bi kerede daha cok alkol alınıyo

  5. cihat bey merhaba kusura bakmayın size bir sorum daha olacak ben 5 kg üzüm sıktım 13 lt suyla 3 kg şeker ekledim 50 gr maya ekledim sıcaklık 22 derece 2 gün oldu fermantasyon hala başlamadı sizce neden olmuş olabilir

  6. cihat bey merhaba kusura bakmayın kafanızı çok şişiriyorum ben üzümleri sıktıktan sonra kabuklarını maya besini olsun diye içine koymuştum birde mayayı şekerli suda uyandırıp 1 saat sonra ekledim şıraya bunların bir zararı dokunmuş olabilirmi acaba bide sıcaklık 22 derece idealmi teşekkür ederim

    1. zaten kabuklardada maya var bir zararı yok işlemlerin normal görünüyor . 22 derece de mayalanma olur ama daha sıcak bir ortam bulursan daha hızlı fermantasyon sağlarsın bence 30 derece istenilen derecedir.

  7. Üstad

    Öncelikle tesekkurler harika bilgiler icin

    Çok miktarda kayısım oluyor. Bunları aynı yontem ile kullanırsam elde edecegim mayi de kayısı kokusu ve lezzeti alabilirmiyim ?

    Anason kullanmayacagım tabi ki bu durumda

    Tesekkurler

  8. Merhaba.
    Bilgilerinizden çokça faydalanarak pek çok kez rakı imalatı yaptım. Öncelikle teşekkür ederim.
    Yaş üzümden, kuru üzümden, erikten ve sadece şekerden de yaptım. Rakının içim kalitesi ve lezzeti benim için eşsiz.
    Fakat, bir türlü aşamadığım bir sorunum var; bulanıklık. Damıtımda başını ve sonunu yeterli miktarda ayırıyorum. Isı da çok dengeli. Damıtım hızı da oldukça dengeli ve hızlı değil. Bu problemi bir türlü aşamıyorum. (not: anason yağı kullanmıyorum. Fakat, anason tohumu içinde bir miktar sapları da var). Daha çok yaş üzümle yapıyorum sumayı ve kırmızı üzüm kullanıyorum. 3-4 distile yaptıklarım oldu ve her distilasyonda karbon filtreden de geçirdim. Fakat son damıtımda bulanıklığı gene gideremedim. Nerede hata yaptığımı bulamadım bir türlü.
    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    1. Yanlış ölçüyor olabilirsiniz. Sıvı sıcaklığı 20C derecede alkolmetre doğru ölçer. Sıcak iken ölçüp inceltirsen 38,5 dereceye çok yaklaşmış olabilirsin.

  9. Merhabalar,
    Tüm malzemeleri tamamladım. Yarın itibariyle suma hazırlama işlemine başlayacağım. Öncelikle bu değerli bilgiler için teşekkürler. Sorum şu olacak: Suma fermantasyon sırasında beklerken belirli aralıklarla damacanayı çalkalamak gerekir mi?
    Ayrıca ortam sıcaklığının düşmesi durumunda mayaların sadece aktiflik durumu etkileneceğinden sadece fermantasyon süresi uzar değil mi?
    Son soru olarak da, ortamda az veya fazla şeker olması neyi etkiler? İdeal şeker oranı nedir?

    1. Tabi olarak sıcaklık düşünce fermantasyon uzayacaktır,şeker fermantasyon sırasında alkole dönüşür az şeker demek az alkol demektir fakat fazla şekerde tamamen fermante olamaz yani boşa bir harcama yapmış olursunuz 20 tl maişe içinde 4,5 kilo kuru üzüm ve şeker yeterli ben 2 kilo kuru üzüm 2,5 kilo şeker le hazırlıyorum fermantasyon sonunda suma içinde 2,25 litre saf alkol olur .(Önemli olan kaynatma sırasında tencereden herhangi bir sızıntı olmamalı çünkü sızan alkol buharı olup hem zarar edersiniz hemde alev alabilir.)

      1. Cihat bey 19 litre damacanaya ne kadar yaş üzüm ne kadar su ve ne kadar şeker (veya üzüm pekmezi) koymam lazım. Ve bu maiședen ilk damitimda ne kadar suma elde ederim

  10. Merhabalar Cihat Bey.Hocam siz nekadar güzel bir insansınız hem anlaşılacağı gibi olayı her detayı ile anlatmışşınız hem de her soruya cevap verme nezaketinde bulunuyorsunuz.Yalnız affınıza sığınarak benimde birkaç sorum olacak.Bende uzun seneler içmiş biri olarak emekli olunca zırt pırt yapılan zamlarla başedemez oldum.Her neyse siparişlerimi verdim ve imbik teşkilatımı kurmaya başladım.Soru şu 1) Fermantasyonun 20-25 derecelerde iyi olduğunu yazmışşın gündüzleri ev soğuk oluyor akşamları ısınıyor , bu sumanın sadece geç fermantasyon olması ile mi sınırlıdır yoksa sumanın kalitesinide alkol açısından etkilermi. 2)Her damıtımda iyotsuz tuz koyuyorsunuz bunu çok inceledim sizden başka uygulayan yok sanırım.Ne işe yarıyor.
    3 )Herkesin söylediği gibi ilk damıtımda ilk çıkan 1 çay bardağı alkolü döküyoruz eyvallah ama bunu tencereye ne koyarsak koyalım suma, 1. damıtım ,2. damıtım , gerekiyorsa 3. damıtım vesaire her seferinde 1 çay bardağı dökecekmiyiz.750 ml Baş ve 250ml kuyruk kısmını ayır demişşiniz biriktirip toptan daha sonra tekrar damıtırsınız diye bunları ayırmadan önce yinemi ilk bardağı atıyoruz.Bunları biriktirdik ileri zamanda damıtıcağız o zamanda bunların ilk çay bardağını da atacakmıyız.Kusura bakmayın biraz fazla sordum galiba ama bu konu hassas metil olayı insanı biraz korkutuyor.En azından yorumları okuyanlarda merakını giderir şimdiden çok teşekkür ediyorum Saygılar sunuyorum.

    1. merhaba , hava serin olunca sadece süre uzar başka bir etkisi yok,suma ya tuz koymaktaki gaye ise tuz alkolde çözülmez suda çözülür tuzlu suyunda buharlaşması normal suya göre daha az olur ,yani sumanın içindeki tuz sadece sumanın içindeki suya karışıp bu suyun damıtım sırasında daha zor buharlaşmasını sağlıyor böylece damıtımda elde edilen alkol derecesi nispeten daha yüksek oluyor .
      Tavsiyem üç damıtım yapmak ve sadece 2. damıtımda ilk damlalar bir çay bardağı olunca bu miktarı dökmektir.

  11. öncelikle rakı yapmak güzel ama doğru yönergeleri izlemek gerek çoğunuzun pot still(adi damıtım)yaptığınızı anladım olmazsa olmazların başında sterilliğe önem vermeniz gerek hatta beyaz şekeri resmen kaynatın soğusun aradaki farkı göreceksiniz normal laboratuvar şartlarında 100gr şekerden 60gr etil alkol ürretilirken evşartları buna uymaz kaba tabirle 1kğ şeker =1 litre etil alkol tarımsal kökenli etil alkol oranınız %65 şekerden elde ettiğiniz etil alkol oranınız%35 olmalı bu ikisinin genel toplamında aldığınız etil alkolü reflüx sistemle %92 ye kadar alma şansınız var kuru üzümü çok iyi yıkamanız gerek kurutma sırasında geçirdiği evrelerinden arınmalı (yağ-toz-vs.)önceden ıslatın şişsin ve robottan geçirin kaynatıp soğuttuğumuz şekerli su ile karıştırıp 20-25 derece sıcaklıkta sabit tutup litresine 2gr şarap mayası bir damacana yapacaksak 15×2=30gr. mayayı önceden hazırlayıp karıştırırsak fermantasyonun 5-10 dakika içinde başladığını görürsünüz şarap mayası dedim çünki diğer hamur mayaları alkol oranı5-8 dereceye gelince ölüyor buda israf demek fermantasyonu 21 gün beklemenize gerek yok çok uzun süre beklemeler şarapların damak ve koku duyuları içindir tahmini 7ila10 gün yeter bentonit kullanarak çöktürme yapıp istenmeyen maya ve üzüm pektin ve tortulardan arınmış bir maişemiz olur reflux still damıtma ile ilk baş kısmından bir çay bardağı kadar gerek METİL alkol gerek damıtma düzeneğinin sterillenmesi için alınır ve dökülür damıtma düzeneğinizin içindeki toplam miktarın %13 kadar baş%33orta%25 son(kuyruk) ayrı kaplarda toplanır %33lük kısım temiz yıkanmış anason tohumu ile %45e söndürülmüş alkolun litresine 80-120 gr.atılıp 2.damıtım yapılır birinci damıtımın birebir aynı yine orta alınır(göbek) 45 derece ye ayarlanıp 10-15 gün çalkalanıp kuru hava alması sağlanır eh bundan sonra içmek size düşer bana afiyet dilemek.

    1. Merhaba Ahmet Bey.
      Yazınızda “bentonit kullanarak çöktürme yapıp istenmeyen maya ve üzüm pektin ve tortulardan arınmış bir maişemiz olur” diyorsunuz. Bu işlem ne kadarlık maişeye ne kadar bentonit kullanılır ve bentonit nasıl temin edilir? Bu işlemi biraz ayrıntılı açıklarsanız çok sevinirim..
      Saygılar..

  12. Damıtımda Metil Alkolün ayrıştırılma sıcaklığından hiç bahsetmiyorsunuz. İlk damıtım alkolünü dökmek ne kadar yeterli ve doğru bir çözüm olur? Önce çıkan metil ve arkasından elde edilecek etil alkolün, damıtım sıcaklıkları arasında az da olsa bir fark var ve bunu nasıl kontrol etmek gerekiyor? İşin ucunda kör olmak hatta ölmek de var.

    1. Metil alkol 64,6 derecede kaynar etil alkol ise 78 derecede kaynar ,ayrıca bizim almış olduğumuz alkol meyva ve şeker kökenli olduğundan içinde metil alkol çok azdır (Metil alkol odundan çeşitli kimyasal işlemlerle çıkarılır ve sanayide kullanılır.)her ihtimale karşı fazlasıyla dökmek için yarım çay bardağı dökmek yeterlidir.

  13. cihat beyin yazdığı gibi iki bileşen arasındaki fark fazla değil onun için reflüx sistem diyorum reflüx sistemlerde kolon üzerinde derece var ısı için elektrikli olanları controllü termostatlı ateş üzerinde damıtmalarda gözlem yeter kısıp açmak metil alkolden önce 55 derecelerde aseton gelir 64 derecede bile metil alkol damlamaz üzüm ve şeker olduğu için her ihtimale karşı 100-200 ml.dökmek bunun içinsonlardada aldehitler gelir ağır kokulu olur 85-86 derecelerde bırakmak gerek

    1. Peki ama Ahmet bey sizin dediğiniz reflüx sistemi biraz inceledim vana koymuşlar. Kapalı tutunca içindeki basınç patlar gibi geliyor bence pot stil biraz uğraştırıyor ama daha güvenli

  14. kardeşim merhaba değerli bilgiler için teşekkürler öncelikle ben kuru üzümden hazırladığım maişe de aşırı koku oldu ilk damıtmada aktif karbon filtreden geçirdim ama koku yine gitmedi anasonladım daha sonra 18 litre için 25 gram karbonat atıp karıştırdım fakat aynı koku yine geliyor bu kokudan kurtulmanın yolu varmı acaba ?

  15. Vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkurler. Benim sormak istedigim sey, ben sumayi pekmez kullanarak hazirladim. Mayalanma bittikten sonra ilk damitmada alkol beyaz renkte cikiyor. Bu normal mi

  16. Merhabalar, öncelikte cihat beye verdiği bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim, Herkese kolay gelsin, ben de 2015 yılında bu rakı işine girdim . ilk alkolümü aldım aldığım alkol kuru üzüm ve şeker karışımın dandı kokulu bir alkoldü ısı 80 derecenin üzerine çıkınca alkol alabiliyordum,o alkolü anasonla rakıya çevirdim, ilk imbiğim çok dandikti ve işe yaramazdı çok kaçırıyordu o rakıyı korka korka 2-3 duble ile sınırlandırarak içtim,şimdi kış boyunca boş zamanlarımda reflux sistem sağlam taş gibi bir imbik yaptım, bu işte büyük bira fıçısı kullandım, bu hafta şeker ve kuru üzüm ile bir suma hazırlayacağım elinde iyi bir reçetesi olan arkadaş var ise paylaşmasını rica ederim, sumayı hazırlamak için tito 500g şarap için olan maya besini aldım, maya besini ile daha kaliteli ve yüksek alkollü malzeme alacağımı düşünüyorum önerilerinize açığım bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

  17. Merhabalar Cihat bey; Bende ancak bu zamana kadar piyasadan alarak rakı kullandım ama artık maddi olarak yetişemiyorum.Bende bu işe kolaydan başlamak istedim. Benimde sizlerden ögrenmek istedegim Marketden aldıgımız hazır 1 litrelik 96 derecelik metil alkole 1 litre su ekledim ve litresine 2mg anosun ve bir adet kesme şeker ekleyerek yaptıgım rakının tadı güzel ama su ekleyince beyazlaşmıyor.Nedeni ne olabilir acaba!!!Teşekkürler.

    1. En önemlisi piyasadan aldığın alkole nasıl güveniyorsun ya metil alkolse veya karışıksa en iyi ihtimal kör olusun, en kötüsünü biliyorsun .Diğer sorduğun sorunun cevabı ise (sadece bilgi olarak söylüyorum her anason yağı rakıya uygun değildir yani alkole güvenemeyeceğin gibi anason yağınada güvenemezsin .)

  18. Merhabalar Cihat Bey, benim de bir sorum olacak ve cevaplarsanız çok memnun olacağım. Bira yapımında kullanılan profesyonel 30 lt. lik fermantasyon kovasında 20 litre kaynatılıp soğutulmuş suya 5 kg. kaynatılarak eritilmiş toz şeker ve 1 paket(10 gr.) dr. oetker kuru instant maya ilave ederek hazırladığım maişede birkaç saat içinde fermantasyon başladı. Lakin bugün itibariyle 32. gün ve hava kilidinden halen kabarcık çıkmaya devam ediyor. 23. ve 28. günlerde kovanın ağzını açmadan musluğundan 1 er bardak bakmak için aldığım maişede alkol kokusu olmasına rağmen tadı oldukça şekerli bir şerbet kıvamındaydı.Bugün 1 paket daha(10 gr.) mayayı eritip ilave etmeyi düşünüyorum Cihat Bey, ne dersiniz. Şimdiden teşekür ediyor, kolaylıklar diliyorum…

      1. Cihat Bey bugün 36. gün ve 4 gün önce 10 gr. maya daha ekledim fermentasyon devam ediyor. Ortam sıcaklıgı sürekli 26-28 derece ve bana hiç bitecek gibi de gelmiyor. Cihat Bey tecrübelerinize dayanarak nerede hata yapmış olabilirim acaba? Teşekkürler, saygılar…

  19. Cihat bey bende kendi rakımı kendim yapmaya başladım.45 derecelik rakıya suyu katınca tam bir beyazlama olmuyor.Tadı ve kokusu harika ama o alışık olduğumuz rengi bulamıyorum.Buda insana su içiyormuş hissi veriyor.Neden tam beyazlamayı yakalayamıyorum?
    .

  20. Üstad ilk deneyimim de %75 alkol e ulaştım ancak seyrelttikten sonra beyazlaşma olmuyor, acaba neyi eksik yaptım, yardımcı olursanız sevinirim.( 1500 mlt ye 2.95 mlt anoson aroması ilave ettim.) saygılar

  21. Üstad,
    etrafda ne kadar aktar varsa değişik markalarda anoson yağı, aroası aldım ne yaptımsa alkolü beyazlatamadım , yaptığım bütün alkol telef oldu, 21 günlük macera hüsranla bitti teşekkürler

      1. Anason tohumunu 3. damıtım için hazırlanmış alkolün içinde mi yoksa 3. damıtımda alkole katacağımız suyun içinde mi 4 saat bekletmeliyiz. Çünkü başlangıçta katılacak su deniyordu şimdi ise alkolün içinde deniyor. Acaba hangisi daha doğrudur.

  22. üstat merhaba.hortumu da değiştirdim.20-22 derecede yetersizmidir.yine suda fokurdama yok.ama damacananın içinde hareket var.ısıyımı arttırayım.hortum serum hortumu.acaba onu mu biraz capı buyuk olanla değiştireyim.bu akşam 2 gün olacak başlayalı.lütfen yardım…

  23. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Cihat bey. Bende damıtma işinde yeni sayılırım bu güne kadar yaptığım denemelerden edindiğim bilgileri vermek istiyorum çünkü internette çok bilgi kirliliği var. Suma aşamasında sumayı en fazla 7 gün bekletiyorum hem koku hem tat olarak daha iyi sonuç alıyorum yüzde 1-2 kayıp oluyor ama bence değer, rakı konusunda 2 sefer anason aroması denemelerim hüsranla sonuçlandı, anason tohumunu denedim söylediğiniz gibi litre başına 78-80gr anason yetersiz geldi litre başına 250 gr anason doğru sonuç verdi anasonlama konusunda youtube da Gürkan Gürsoy abinin paylaşımları doğru sonuçlar veriyor izlemenizi tavsiye ederim. Bence biraz yaptığı yemeklerin tam tarifini vermeyen ahçılar gibi bir yapımız var millet olarak.

    Paylaşmak Güzeldir…

    1. teşekkür ederiz, ben litre başına 80 gr koyuyorum. (lire başına bir su bardağını tepeleme anason tohumu ile dolduruyorum ) ikinci damıtımdan sonra ,hiç öğütmeden bir gece anason tohumunu sumanın içinde bekletiyorum daha sonra 3. damıtımı yapıyorum.şimdiye kadar hiç problem yaşamadım.

  24. cihat bey merhaba.ilk kez deniyorum.kuru üzümden işlemleri tamamladım.damacanada hareketlilik var ama suda fokurdama olmuyor.2 gün oldu ne yapmalıyım.lütfen cvp yazın.çaresiz kaldım.bu durumda bu damacanayı nasıl kurtarırım.şimdiden teşekkürler..

  25. Merhaba Cihat bey, öncelikle sabırlı cevaplarınız için saygı… Kaliteli anason yagı ile sonuç gayet iyi bende.
    Anason tohumu denemek istiyorum ama sistemime ot çöp sokmak istemiyorum.tohum alkol karışımı 1 gün bekletip süzerek reflukse almak istiyorum.bu durumda Lt basına 80 gr yerine anason tohumu daha mı fazla olmalı.
    Çekilmemiş anason tohumu ile bir gun dinlendirip sonra kaliteli bıraz anason yagı katkısı ile 3.damıtım nasıl olur.
    Anason yagı kalıtelı, yınede kariştırma, sadece bırınımı kullan mı dersiniz? Şimdiden teşekkürler.

  26. Cihat Bey merhaba

    öncelikle değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. gerçekten çok şey kattı. bende evde amatör rakıcılığa yeni başladım 3 damıtma yaptım evde kendi yaptığım sistem vasıtasıyla damıtma yapıyorum, ikinci damıtmada 87 dereceye kadar çıkabildim(alkol oranı) şimdi sormak istediğim 3. damıtma sonrası(2 gün öğütülmemiş anasonla beklettiğim 87 derece 1290 ml alkole) 47 dereceye inceltmek için 1100 ml su ekledim, ilk 1000 ml de alkol önce beyazladı ardından tekrar berraklaştı ardından tekrar 100 ml yi ekleyince alkol beyazladı ve öyle kaldı. alkolmetre ile ölçtüğümde alkolun derece 50 sevyelerinde ama hala beyaz. Acaba nerde hata yaptım ve mevcut rakıyı kurtarmak için ne yapmalıyım? Değerli cevaplarınızı bekliyorum. iyi günler

    1. ilk önce 45-50 inceltip ondan sonra anason tohumunu koyup bekletin ayrıca hafif beyazlaması derecenin ,alkolmetrenin gösterdiğinden daha düşük derecede olmasından veya damıtım sırasında kuyruk tabir edlilen anasonu fazla alkol oranı düşük olan kısmı ayırmamanızdan olabilir ama dinlendirip içebilirsiniz bir sakıncası yok.

  27. herkese kolay gesin öncelikle cihat beye ve bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. bende yeni başladım bu işe iki üç bidon kaynatım önce ölçüm aletlerim olmadığından fazla bi ölçümüm olmadı . bu ara şeker ve pekmez kullanıyorum şu an enson birinci damıtım 65 70 arası oldu ikinci de 83 e ulaştım. 65 c sonları 45 e seyrettim oldu şimdi ortalama 80 c seyretiyom 55 c den aşğı bulanıyor anlayamadım şimdi üçüncüyü damıttım gene aynı 55 ten aşağı bulanıyor bu sefer iyi bekliyordum olmadı paylaşım ve bilgi almak amçlı herkese teşekkürler..

    1. hafif beyazlaması derecenin ,alkolmetrenin gösterdiğinden daha düşük derecede olmasından veya damıtım sırasında kuyruk tabir edlilen anasonu fazla alkol oranı düşük olan kısmı ayırmamanızdan olabilir ama dinlendirip içebilirsiniz bir sakıncası yok.

  28. cihat bey ben daha yeni başladım yapmaya fakat sizin anlatığınız şekilde hiç yapmadım.bir arkadaş bana etil alköl,aroma anasonu,ve biraz şekerle su karıştırarak öğretti bende bu şekilde yapıyorum.ama sizin yaptığınız şekil tabiki profesyonel bir yapış şekli. ben sizden bunu tam olarak öğrenmek isterim.birde arkadaşımın bana öğrettiği ile yaklaşık 3 aydır içiyorum. sizce bir sakıncası varmıdır şimdiden tşkürler.

    1. etil alkolun etil alkol olduğunu kesin bilmedikçe o riske ben girmem şahsen. Kesin bilmenin yoluda alkolu kendin üretmektir. ( metil alkol etil alkole göre ucuz bu yüzden kötü niyetli açgözlü kişiler metil alkolü etil olrak satabilir dikkatli olun )

      1. Rakı yaparken genelde şeker kullanıyorum.Şekerin içine limon sıkarak 15 dakika kaynatıyorum. aldığım şeker ölçer hidrometre ile şeker-su oranını ölçerek ayarlıyorum.Aynı zamanda bu alet ile fermantasyonun bitip bitmediğini arada bir ölçerek ayarlıyorum.
        Fermantasyonu başlatmak için maya kullanmıyorum. Pazardan aldığım 30-40 kilo döküntü üzüm taneleri ile bu sezona başlamıştım Bunun üstte yüzen posalarını şekere katarak diğer fermantasyon için kullanıyorum ve işe yarıyor.
        Fermantasyonu tam bitirmeden,bitime ramak kala damıtıma geçiyorum.
        Damıtma hızını ise soğutma suyunu çok ısıtmayacak şekilde çok kısık ateş ile ayarlıyorum.Özellikle 2. ve 3.damıtımda..
        Bu şekilde çok temiz bir rakı elde ettiğimi düşünüyorum.
        Anasonsuz içecek yapmak isteyen arkadaşlar için ise viski için kullanılan meşe yongarı ve yoğun tütsülenmiş Fransız meşe yongaları satılıyor.( anason dar çevrede sıkıntı yaratanlar için.)
        BİRAZ KATKIM OLDUYSA NE MUTLU BANA.HERKESE SELAMLAR.

  29. cihat bey merhabalar.güzel paylasımlarınız için çok teşekkür ederim. sizin yönergeleriniz dogrultusunda rakı yapımına başladım. kuru üzüm ve sekerden yaptım. ilk damıtımımda %50 alkol ettim. ve bunu daha sonra iyotsuz tuz ekleyerek bir kez daha damıtıp %80 e ulasmayı basardım. fakat her damıtım asamasında alkol içerisine küçük siyah parcacıklar geliyor. ve alkolun rengi altın sarısının biraz açıgı. bunun sebebi nedir acaba. cok tesekkür ederim şimdiden.

  30. cihat bey tekrar merhabalar. dediginiz gibi damıtma sistemimdeki derecenin altından oksitlenme yapmıs. tabiki elde ettiğim alkolü kullanmadım. bir arkadasımdan %96 lık 1 lt etil alkol aldım. yönergelerdeki gibi seyrelttim. % 45 lik bir rakı elde ettim fakat anason yagı kullandım ve alkole inceltmek için suyu katar katmaz beyazladı. ne yapmam gerek üstad. umarım kurtarabilirim

  31. Merhaba arkadaşlar emekli olduktan sonra rakıya gelen zamlar benide kendi rakımı üretmeye zorladı yaklaşık 2 yıldır kendi rakımı kendim yapıyorum. ilk zamanlar biraz kalitesi düşüktü şimdilerde ise inanın içmeye doyamıyorum. yorumları ve soruları okumaya çalıştım bende rakıdaki kokuyu gidermeyi kendi deneyimlerimle zamanla aştım diyebilirim. cihat arkadaşın tavsiyeleride çok faydalı oldu. bazı videolu anlatımlarda anosonu öğütüp litre başına yarım kilo kadar konulması gerekir diyenleri dinleyip bunuda denedim . şimdilerde anasonu öğütmeden , çıkan alkolü sulandırmadan, litre başına 100 gr koyup en az 2 gün bekletiyorum gayet iyi sonuç aldım. rakısızlığın ne demek olduğunu bildiğim için basit distilize aparatı nın yapımında yakın dostlarıma yardımcı oluyorum. bu konuda zorlanan arkadaşlar varsa yardımcı olurum.

  32. arkadaşlar yıllarım bu sektörde geçti yazıların neredeyse tamamını okudum ortak sorun olarak anasonlama ve renk sorunu yaşanması damıtımı bitmiş 45-50 vol alkolünüze hazır satılan anason aroması alıp katın sonuç mükemmel beyazlama ve tadı süper (anason tohumu tavsiyemdir) lakin kokusundan rahatsızlık vermemek isteyenler ve ayarını tutturamayanlar için hazır aroma başarılı değişik aromalarda mevcut (incir rakısı .yaş üzüm v.s )

    “Al kadehi eline, dokun gönül teline, muhabbet âlemine, bir merhabadır rakı.”kalın sağlıcakla

  33. Üstadım,
    Epey uğraştıktan sonra anason tohumunu öğüterek kullandım
    ve içimi hoş rakı yapmayı başardım.
    Anason tohumu aldığım aktar niye anason aroması kullanmıyorsun diye sordu. Piyasada anason aroması ve anaso yağı diye malzemeler var burada kullanmamız gereken aromamı yağmı? bir de nasıl kullanalım , önce alkolü sulandırıp yağla karıştırdıktan sonra tekrar damıtma yapmalı mı? yoksa gerek yok yağı karıştırdıktan sonra işlem tamam mı?
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler

  34. arkadaşlar 20 litre suya 3 kg şeker 1 litre üzüm pekmezi biraz limontuzu ve 30 gr maya karışımı yaptım fermantasyona geçtim fokurdama 3 saat sonra başladı 5. günün sonunda kaynattım ama alkol 40 dereceyi geçmedi birde bir 70cc sonra birden 5 dereceye düştü acaba sıkıntı nerde malzemedemi bekleme süresimi ayrıca kaynatmaya başlarken fokurtu devam ediyordu yardımcı olursanız sevinirim

    1. fokurdama bitmeden kaynatmak şekerin alkole dönüşmediğini gösterir en az 15 gün beklemek gerekir yoksa çok az alkol alırsınız.
      aryıca kaynatma işleminide özellikle 2, damıtımı kısık ateşte yapmalısınız bu alkol derecesinin yükselmesini sağlar .

  35. Sumayı hazırladıktan sonra fermantasyona bıraktığımda fıçının ağzını açık bırakıyorum ,yani hortumla kabarcık izlemiyorum bunun sakıncası var mı? Malzemenin kapağı açık şekilde fermantasyona bırakmamın bir zararı var mı üstad?

    1. Fermantasyon esnasında damacana kesinlikle hava [ oksijen] almamalı . Oksijen etil alkolü asetik asit e [sirke] dönüştürür.
      Kabaca 4800 gram şekerden 2400 gram % 96 lık etilalkol [3litre) elde edilmesi gerekir bu da % 45 lik 6 litre etilalkol demekdir. Fermentasyon erken bitirilirse henüz alkole dönüşmemiş şeker var demektir19 litre suya en fazla 4,5 kg şeker eklenmeli .Fazladan eklenecek şekerin alkole dönüşmesi mümkün değildir. Maişedeki alkol oranı en fazla hacimce % 12olabilir.Bakteriler daha yüksek oranda yaşamazlar.

  36. benim korkum metil alkol.
    bu işlemlerin aşamasında bunun herhangi bir miktarı karışır (oluşur) mu?
    attığımız ilk çay bardağı kadar alkol içinde mesela…
    yoksa % sıfır mıdır ihtimal ?

    1. metil alkolun kaynama noktası 64,5 derecedir etil alkolün ise 78,5 yani içinde metil alkol varsa bile ilk gelen damlalar metil olması gerekir kaldıki damıtma sırasında 64,5 ile 78 derece arasında hiç damlama olmuyor yani aslında yok ama yinede her ihtimali göz önünde bulundurarak döküyoruz ben senelerdir içiyorum bir sorunum olmadı.

    2. Genelde metil alkol oluşumu mümkün değildir. Fakat çoğu kimsenin dikkat etmediği bir konu var . O da etil alkolle asetik asit arasında oluşan bir ürün var. ASET ALDEHİT (ETENAL)
      Oluşma sebebi , fermantasyon sonucu oluşan etil alkol sızıntı sonucu ortama gelen hava (oksijen) ile yükseltgenerek eten al e dönüşmesidir. zehirli olan ETAN al dir . fakat kaynama sıcaklığı 25 c derece cıvarında olduğu için ilk önce oluşan üründür. Bu nedenle damıtma başladığında ilk oluşan 50 cm3 cıvarında ki ürün etan al olma ihtimaline karşı dökülmektedir
      etan al kn. 22 derece
      metil alkol kn 65 derece
      etil alkol kn 78 derece
      su kn 100 derece

  37. Merhaba, 10 lt lik bir tenceredeki yaklaşık 7-8 litrelik maişenin damıtılması ne kadar zaman alıyor?
    Ben de düdüklü tencere kullanmayı düşünüyorum, ısıyı istediğimiz derecede tutmak kolay mı yoksa incelikleri var mı?

    Teşekkürler

  38. Cihat bey selamlar,

    Ben şeker, pekmez ve mayadan oluşan bir reçete uyguladım.
    Bir damacana mayşeden 2 litre %85 alkol aldım.
    Niyetim ikinci defa damıtmaktı ama bir arkadaş bu haliyle anason yağı katarak tüketebileceğimi söyledi.
    Yani tek damıtım %85 alkol tüketiminde bir problem var mıdır?
    Yorumlarınız için teşekkür ederim.

  39. Chat bey merhaba
    Bu konuyu son zamanlarda merak ettim. ınternet araştırdım. En doyurucu bilgiye sizin sorulara verdiğiniz cevaplardan ulaştım.böylelikle ilk ürünümü elde ettim.
    gerçekten mükemmele yakın bir tat. ilk denemem çok iyi sonuç verdi. verim olarak ta güzel sonuç aldım.
    Emekleriniz için içtenlikle teşekkürler

  40. Merhaba cihat bey benim sormak istediğim birkaç soru olacak 20 litrenin hepsini bir seferde damıltırken nekadar metin alkol çıkar ikinci üçünçü damıltmada metin alkol çıkarmı çıkarsa ne kadarını dökeceğiz, Cihat bey damıltılan etil alkolün litresine 80 gıram anason yeterlimi yoksa sulandımayımı göz önünde bulundurupmu anason koycağız her damılmada lire düşermi Tatlı armutan rakı olurmu tut recelı kulanılırmı teşekür ederim

    1. ilk damıtımda hiç dökmeyin 2. damıtımda ilk gelen yarım çay bardağı alkolü dökün yeterli. her damıtımda metil alkol çıkmaz. tatlı olan her meyveden ,reçelden ,hatta sadece suda kaynatılmış şekerden bile fermantasyon sonuçunda alkol çıkar.

    2. Damıtma sırasında sıcaklık 98 dereceye kadar çıkar . damıtma 3-4 saat sürer . bu zaman süresince
      1 – Ana ürün etilalkol yanında
      2- Aset aldehit
      3-Dimetil eter
      4-Asetik asit
      5- Etil asetat
      6- Metilalkol
      benzerleri yan ürünler oluşur
      Bunlar rakı nın kokusunu ve tadını bozar
      Bu nedenle 20 litrelik damacanadan elde edilenalkolün son damıtmada 50cm3 cıvarındaki ürünü rakıya katılmaz

      1. Merhaba. Ben şunu anlayamadım. Yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum. Düdüklü tencerede kaynatirken gelen ilk yarım bardağı aldık tamam. Fakat son 50 cc yı nasıl alacağım. Yani son 50 cc kaldığını nasıl anlarım. Tencerenin içinde ne kadar maișe kaldı bilemem. Birde tencereyi kaynatirken 78 derecede sabit mi tutmam gerekiyor. Çok teşekkür ederim saygılar

  41. Hazırlanmış rakıyı dinlendirme [bekletme] yöntemleri
    1-Kapalı dolu şişede bekletme
    2-Kapalı yarı dolu şişede bekletme
    3-Ağzı açık şişede bekletme
    Ben en iyi sonucu kapalı yarı dolu şişede bekletmekle buldum.
    Böylece anason un uçması engelleniyor
    İstenmeyen kokular azalıyor.
    Tabi ki günde 1-2 defa çalkalamak ve kapağı açıp havalandırmak koşuluyla

  42. Cihat Bey, bitkaç sorum olacak. Öncelikle yaş üzümden suma nasıl yapılır? İkincisi 3 defa damıtmak yerine birinci damıtımdan sonra elde ettiğimiz ürüne anason karıştırıp ikinci damıtmada işi bitiremez miyiz? Ve şu meşe cipslerini rakıya sadece ekleyip beklediten sonra çıkarıyor muyuz yoksa onun için de mi samıtma gerekiyor.

    1. üzümü sıkarak şıra yapın mayalayın fermantasyon bitince damıtın.Eğer ilk damıtımda %80 saflıkta alkol alabilirseniz üç damıtıma gerek olmaz.meşe cipsi rakıyı dinledirirken içine konur 20 gün dilendikten sonra içinden çıkarılır.

  43. Merhaba öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben de bu işe 2009 da başladım. İlk bilgileri bulgaristanda yaşıyan arkadaşladan aldım. Hatta bursada yaşayıp bu işi yapan insanları gidip buldum konuştum. İlk elma ile başladım. Yaş üzüm, kuru üzüm, erik, şeftali, kızılcık ve yaban armudu biz panta deriz, ve son olarakta şeker ve pekmezle denemek zorunda kaldım çünkü kışın meyve bulmak zor bulsakda pahalı. Yaptığım bütün mayşeleri açık 100 lt’lik bidonda mayaladım. hiç birinde sorun yaşamadım. Meyvelerde 2 kez datıp inceltiyor meşe cipsi ile aromalandıyor, bazılarına defne yaprağı atarak farklı aromalar elde ederek kendi damak zevkimi bulmaya çalışıyorum. Her denemede güzel tatlar elde ediliyor. Ardıç ağacından küçük parça koyuyor cin elde etmeye çalışıyorum vs :) Meyvelerde karbon filitresi kullanmıyorum. Pekmez ve şekerden yaptığımı 2. damıtım da karbondan geçirip 3. damıtımı yapıyorum. Rakı için anason yağı kullanıyorum. Anason yağı kullananların dikkat etmesi gerek şey. alkol oranı 85% den aşağı olmayacak. 85% aşağıda olursa yağ çözülmez ve kaliteli rakı elde edemez, 85% ve üzerindeki alkole anason yağı hesapla hesaplanarak ilave edilerek daha sonra 45-50 indirilir. Bundan sonra yapacağıma sizin dediğiniz gibi anason tohumu denemeyi düşünüyorum. İmbiğim 60lt az geliyor. Üstat sorum şu. mayalama açık bidonda yapınca + sı – si nedir? birde reflux denen damıtma meyve tatlarını ve aramalarını yok eder mi? şimdiden teşekkür eder, sağlıklı yarınlar dilerim.

  44. Cihat Bey öncelikle bilgiler ve ilgi için teşekkürler.sorum şu.herşeyiyle bitmiş anasonlanmış inceltilmiş rakıya temel tadından uzaklaşmadan farklı aromalar verilebilirmi örneğin meşe cipsi ile dinlendirdim sarı ve güzel içimli bir rakı elde ettim.sizin bu tür farklı denemeleriniz oldumu.salatalıkla yada defne yaprağıyla dut dalıylada dinlendiriliyormuş.yada incir aroması yaş üzüm aroması felan önerirmisiniz.Teşekkürler

  45. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..benim sorum elimde 90 derece saf alkol var.bunu rakı yapmam için soguk pres anason yağı kullansam olurmu…ayrıca anason aroması da var..nasıl yapabilirim…miktarlarını yazabilirseniz sevinirim…şimdiden teşekkürler…

  46. Selamın aleyküm . Ben sadece %90 ve %96 derecelik saf alkol elde etmek istiyorum . Bunu elde etmem için ne yapmam gerekiyor . Anlatması gördüqüm kadarıyla zor ilgilenir ve zaman ayırırsanız cok sevinirim . Burdan hariçte sesli anlatabileceğiniz bir uygulamada anlatırsanız minnetter kalacağım . Şimdiden teşekkür ederim

  47. Bilgiler için teşekkürler. Anasonu koyduktan sonra ilk damıtılan 750 ml’yi alıcaz. Fakat kuyruk diye tabir edilen bölümün artık geldiğini nasıl anlarız litre hesabından yola çıkarak mı? Yoksa derece 95’e yaklaştığında mı kuyruk olduğunu anlarız?

  48. cihat bey yaklasik 10 gunluk fermantasyonu bitmis 4kg kuruuzum+sekerden olusan bir mayse hazirladim ancak alkolmetre ile olcumlerimde 5 derece alkol gozukuyor bu sekilde damitmalimiyim

  49. Cihat Bey Merhaba. Ben Aziz Hoca. Yaklaşık 7-8 yıldır kendi rakımı evde yapıyorum. Anasonu öğütüp yaklaşık 60 derece sıcaklıkta 8 saat beklettikten sonra damıtınca verim daha iyi oluyor diye bir ekleme yapayım. Verdiğiniz bilgiler için
    Teşekkürler

  50. Öncelikle çok değerli abilerimin tavsiyesi ile kurduğum şeker maişesinin formülünü veriyorum 4 litre su kaynatın fokurdarken içine 4 kg şeker atın fokurdamaya tekrar başladığı zaman 1 kaşık limon tuzu atın 20 dk kaynasın (invert şeker) indirin soğusun 19 litre damacanaya doldurun üzerine 1 litre boşluk kalacak şekilde su çekin sonra sonra büyük ve uzun bir kavanozda 1 tatlı kaşığı şekeri 1 su bardağı su ile eritin eriyince içine 1 paket 10 gr kurumaya atın ve 18 20 saat ılık bir yerde bekletin(fırın içi) arasıra bakın kabarınca yuvarlatarak karıştırın söndürün 18 saati geçince maya iki kattan fazla çoğalıyor ve maya kokusu gidiyor bunu invert şeker karışımına dökün alkol oranı artınca mayanın çabuk ölmemesi için maya besini olarak 1 bardak kuru üzüm dökün ve hava kilidini kapatın fazla değil 25 30 dk sonra ilk kabarcığı görürsünüz. sonra işlem aynı kabarcık biter işlem tamam. sonrası zaten damıtma .

  51. Cihat bey bir nevi kamu hizmeti veriyorsunuz. Harika bilgiler. Emeklerinize sağlık. Son vergilerden sonra fena halde tepem attı. Kendim üretmeyi kafama koydum. Yapacağım ve artanı da eşime dostuma dağıtacağım. Ama ben yaş üzüm rakısı hastasıyım. Mükemmel bir rakı yapmak istiyorum. Soracağım sorulara cevap yazabilirseniz çok müteşekkir olurum.
    1-Bazi videolarda hazırlanan yaş üzüm sumasına üzüm pekmezi ve maya olarak haşlanmış nohut ekliyorlar. Bu doğru mu? tavsiye eder misiniz?
    2-şekerin rakının doğallığını ve tadını bozduğunu söyleyenler var bu doğru mu? Şeker katmadan da yapılabilir mi?
    3-Maișeyi süzdükten sonra mı düdüklü tencereye koyup kaynatağız? Yoksa olduğu gibi Üzümler ile birlikte mi kaynatacağız?
    4-Sıcaklığı 78 derecede sabit mi tutacağız. Yoksa kısık ateşte 100 derecede mi kaynatacağız? Anladığım kadarıyla az veya çok kaynatma olumsuz sonuçlara neden oluyor. Düdüklü tenceredeki maișenin tam ayarında kaynağından nasıl emin olabiliriz?
    5-Ben anason yağı aroma vb kullanmadan olabilecek en doğal bir şekilde üretmek istiyorum. Öğütülmüş anason kullansam olur mu?
    6-en çok kafamı karıştıran ise, ilk damıtımda gelen ilk yarım çay bardağını aldım tamam. Peki son 50 cc yı alırken bunun son 50 cc olduğunu nasıl anlayacağım. Tencerede ne kadar maișe kaldığını nasıl bilebilirim. Yoksa șöyle mi? Diyelim 15 litre maișe hazırladım. Damıtımda 15 litreden damıtılacak maiședen misal 5 litre sıvı çıkması gerekiyor. İlk 50 cc yı attık,kaldı 4.5 litre. Onunda 4 litresini aldık kaldı 50 cc. Onu atıyoruz. Bu mantık mı? Doğru mu anladım?
    7-son damıtmada elde ettiğim alkollü sıvıyı 20 dereceye getirip Alkol metre ile ölçtüm ve
    %80 alkole ulaştım diyelim.Ondan sonra hiç oranlar ile uğraşmadan %45 alkol oranına ulaşana kadar su döküp seyreltsem.
    8-Piyasada 5 litreden 50 litreye kadar ak meșe fıçıları satılıyor. Elde ettiğim – ki umarım olur, rakıyı bu fıçıda 6 ay bekletsem olur mu?
    9- 12 kilo üzümden maișe yaptığımda bu maiședen ilk damıtımda ve ikinci damıtımda yaklaşık ne kadar alkollü sıvı çıkar.
    Çok fazla soru oldu? Yardımcı olursanız çok makbule geçer. Tekrar teşekkür eder saygılarımı sunarım.

  52. Cihat bey bu üç kere damitim çok zahmetli ve zaman alıyor. refluks sistem imbik satın alacağım. Bu sistemde tek damitimda meyve aroması yüksek ve 95 derece suma elde ediliyormuş. O zaman maișe yı süzdükten sonra içinde anason bekletip damitsam olur mu acaba. Yukarıdaki soruma cevap vermenize gerek yok. Çok teşekkür ederim saygılar

  53. Cihat bey merhabalar. Elimde hazır, güvenilir tarımsal kökenli etil alkolüm var. Ben daha önce suyla %40 hale getirerek anason aroması katmiştım ancak tadı içime sinmedi, doğal gelmedi.
    Acaba %40 etil alkol elde etmek için gereken %60 suya 80 gr anason tohumu katıp, bir gece bekletip, alkolle karıştırıp, hiç distile etmeden içemez miyim? Anasonlama sonrası distilasyon mutlaka gerekli midir?
    Bu yöntem olmaz diyorsanız, yedi7.com’daki uçucu yağı katsam, aromaya göre daha mı doğal olur?
    Saygımla, teşekkürümle.

  54. Bu arada lezzetli olması için öncelikle hindistan cevizi bazlı aktif karbondan iki kere geçiriyorum. Anason aşamasından sonra da meşe talaşı atıyorum.
    Sorumun amacı anason tohumu ile daha doğal bir lezzet elde etmek içindir.

  55. Anlatim icin tesekkurler. Seker ile suma elde etmemiz icin tarife ne kadar su ekleyip kaynatmam gerekiyor? Düdüklü tencere olayi guzel sicakligi olctmek icin digital ekran baglanirsa kaynatirken istenilen derece kolayca yakalanabili diye dusunuyorun.

Bir Cevap Yazın