EVDE DAMITMA NASIL YAPILIR, distilasyon yapmak

Daha önceki yazılarımda rakı yapımını ve imbik yapımını yazmıştım bu konuda çok sorularla karşılaştığım için bu yazımda evde damıtma işleminin inceliklerini kendi tecrübelerime dayanarak anlatmaya çalışacağım.

RAKI  MALZEMELERİNİ BURADAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ

yedi7 logo 500

En önemlisi bu iş elektirik ocağında olmuyor internette yazılan çok bilgi var ama hepsi kendi uygulayıp deneyerek yazmıyor , damıtma işleminde kısık ateş şart elektirik ocağı ise kısıkta bile aynı sıcaklıkta çalışıyor sadece otomatiği daha erken atıyor yani devreye girince hızla ısıyı yükseltiyor kapanınca hızla soğuyor bizim istediğimiz düşük, sabit ve devamlı sıcaklık buda ancak ocakta ayarlamakla yapılabiliyor.

Aşağıdaki resimde olduğu gibi tencerden çıkan hortumu yukarıya astım çünkü tencerede alkol haricinde suda var ve su 0 derceden 100 derceye kadar her sıcaklıkta buharlaşır yani kaynama noktası 100 diye yüze kadar su gelmeyecek sanmayın ,su molekülleri alkole oranla daha ağır tencerden cıkan buhar yukarı çıkarken bir kısmı tekrar sıvılaşıyor bende bu hortumda içini gördüğüm için bu yoğunlaşmış olan sıvının yukarıya kadar ulaşmasını engelleyecek şekilde ocağı kısıyorum çünkü bunlar daha çok su.

damıtma 2

Yine internette birçok yazıda kolonlu tencerelerle damıtımda %90 ,%95 saflaştırmadan bahsediyorlar ki, bu rakıda istenen bir saflık değildir genelde yurtdışı sitelerde viski yapımını araştıranlar rakıyı da aynı yolla yapmaya çalışıyorlar halbuki rakının aroması için %80 saflığı geçmemek lazım ,yüksek saflık anasonlu alkol yapmanızı sağlar bu rakı değildir.

Özellikle ilk damıtımda elde edceğiniz alkol daha düşük derecelerde beyaz ve kötü kokulu olacaktır  ,ikinci damıtımda biraz daha yüksek yüzdeleri yakalarsınız daha berrak bir alkol elde edersiniz ama üzüm aromasının kalmasını istiyorsanız %80 in üzerinde bir saflık için uğraşmayın .

İkinci damıtımda eğer maişeyi su damacanası ile yaptıysanız çıkan sumanız bir tencereye sığacak kadardır yani ilk damıtımda maişeyi bitirmek için 4 tencere kaynattınız 2 damıtımda sadece 1 tencere kaynatıcak olduğunuzdan daha yavaş ve kısık ateşte yapabilirsiniz.Bu damıtımda ilk gelen bir çay bardağı alkolü döküyoruz unutmayın.

Anasonlamadan sonra son damıtımıda yine yavaş ve kısık ateşte yapın baş ve kuyruk kısmını bir sonraki partiye ayırın , dinlenmeye rakıyı aynı kapta dinlendirin ben 10 litrelik pet su şişesinde dinlendiriyorum , 2 ,3 günde bir iyice çalkalayıp kapağını açıyorum havaladırıyorum bu özelikle büyük pet şişe tercih ediyorum ki şişenin içinde bol miktarda hava kalsın. Bu dinlendirme süreci rakının kokusunuda istenilen duruma getiriyor.Dinlendirme bittikten sonra şişelere koyabilirsiniz. Dinlendirme sırasında içine meşe cipsi atarsanız renk sarı oluyormuş altın serisi böyle yapılıyormuş ben denemedim.

“En önemli husus ise mutfağı bulduğun gibi bırak”

damıtma 1damıtma damıtma 3 damıtma 4

“EVDE DAMITMA NASIL YAPILIR, distilasyon yapmak” üzerine 15 düşünce

  1. Emeğiniz ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederiz.Yararlandık.
    Tek sorum şu:termometreyi masanın üzerine koymuşsunuz.Sanıyorum dijital termometre.Duyarlı ucu hortuma mı,yoksa tencereye mi bağlı?Resimde seçilemiyor.
    Yanıtlarsanız sevinirim…

  2. Cihat bey ben sanırım çok soru soruyorum kusurabakmayın ilk damıtmayı 3 seferde(yani üç düdüklü tencere) yapacağımızı düşünürsek toplam ortalama kaç saat sürer

  3. 2. damıtımdan sonra inceltme yaparken rakıda hafif bir bulanıklık oluyor nedeni ne olabilir(%45-49 arası inceltme yapıyorum) tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

    1. Bir çok nedeni olabilir
      1:Yazımda belirtiğim gibi eğer 1. damıtımda 75 – 80 gerecenin altında bir alkol aldıysanız anasonlamadan bir damıtım daha yapıp sonra ansonlamanız gerekir, 2. damıtımdada 75 dereceden daha düşük bir alkol almış olabilirsiniz.tekrar kısık ateşte damıtın
      2: damıtma yaparken çok hızlı bir ateşte yapmayın.
      3:Eğer anasonladıysanız kuyruk rakısını ayırın göbek rakısına katmayın.
      4: anasonlayıp anasonlamadığınızı yazmadığınız için bilemiyorum, anasonlu ise anason miktarı fazla olabilir.

    2. tesisatınızda plastik silikon malzeme varsa muhtemelen ondandır damıttığınız alkolü aktif karbondan geçirin ama anasonlu damıtmadan sonra aktif karbon kullanmayın birde kazanı çok doldurmayın köpürme de yapmış olabilir

  4. Elektrikli ısıtıcı ile sürekli ve düşük ısı sağlanamıyor demişsiniz bu sorunu aşmak mümkün. şöyle ki bendeki 22 litrelik kazana 1 tane 1500 w 1 tane 600 w rezistans bağladım 600 w gücündeki rezistans devresinde 0/600 watt dimmer kontrol var. İlk etapta iki ısıtıcıyı da aktif ediyorum kaynama başlayınca 1500 w lık olanı kapatıyorum 600 w olanı da dimmer la 0/600 arası istediğim güçte çalıştırıyorum.

  5. Cihat bey öncelikle bilgi paylaşımı yaptığınız için teşekkürler uzun yıllardır bu işle uğraşıyorum birkaç tavsiye vermek isterim
    öncelikle tesisatınızdan o plastik silikon hortumu çıkarmanız gerek sadece çelik ve bakır kullanın ama bakır tavsiyemdir
    aromatik olarak sadece üzümden rakı yaptığınızda üç damıtım %85 saflığa ulaşın
    kolonlu reflux still imbik alkol damıtmada en sağlıklı ve en kaliteli alkolü almanızı sağlar %96 saflıkta damıttıktan sonra %40 a seyreltip 2. damıtımı anasonla geleneksel stille yaparsanız müthiş olacaktır
    ilk damıtımda kolon ile başı (metanol aseton etil asetat) alıp 78.5 dereceye kadar alırsanız sonu (propanol, bütanol, furfural fuzel yağlarını) da almamış olursunuz.

  6. Üstad,
    Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı akşamcıları düşündüren uygulamalara alternatif olduğunuz için teşekkürler.
    Bir kaç sorum olacak:
    19 Lt maişeden ne kadar ethil alchol çıkıyor? En önemli soru bu sanırım.:)))
    Cevabınızı [email protected] adresine gönderirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.

  7. Merhabalar, oldukça önceki bir konu ama yeni inceleme fırsatım oldu. Aslında ben viski yapımı ile ilgili elinizde bilgi var mı diye sormak istemiştim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Bir Cevap Yazın